Wykonanie
Jednym z najsmaczniejszych obiadów jakie przygotowałam do tej
pory był pot pie z klopsikami . Tak bardzo posmakował mi sos w tej potrawie, że spróbowałam przygotować podobny do innego
mięsa. Padło na plastry
schabu i danie było naprawdę pyszne. W ten sam sposób można przygotować na przykład
pierś kurczaka, wtedy duszenie potrwa krócej. Smacznego:)4-6 plastrów
schabu (jeśli są grube można je lekko rozbić),3
marchewki,2
pietruszki,pół
selera korzeniowego lub 2-3
łodygi selera naciowego,duża
cebula,3 ząbki
czosnku,około 2 szklanek
bulionu,czubata łyżka
mąki,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
natka pietruszki,
Schab przyprawiamy
solą i
pieprzem, przesmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni, odkładamy na bok. Warzywa kroimy na plasterki lub w grubą kostkę, przesmażamy na patelni po
mięsie aż nabiorą koloru (można dodać łyżkę
masła), na koniec dorzucamy
czosnek. Do warzyw dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy
bulionem. Wkładamy
mięso, doprawiamy
ziołami i dusimy około 30-40 minut (w trakcie można dolać
wody lub
bulionu, gdyby za bardzo odparował) do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Na koniec dorzucamy posiekaną
natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczanym puree,
ryżem lub
kaszą.