ßßß Cookit - przepis na gulasz ze schabu

gulasz ze schabu

nazwa

Wykonanie

Ze schabu możemy przyrządzić nie tylko tradycyjne kotlety lub roladki, ale także pożywny gulasz. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych warzyw lub grzybów, a passatę zastąpić zwykłym przecierem pomidorowym. Potrawa idealnie komponuje się z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniaczanym piuree. Smacznego:)
Źródło: poezja-smaku.pl dla 3-4 osób:
ok. 600 g schabu,
pół dużej papryki,
kawałek selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
kilka małych pieczarek,
szklanka passaty,
2 szklanki bulionu,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 18%,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki, słodka i ostra papryka w proszku
Schab pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w małej ilości mąki i słodkiej papryce. Przesmażyć na patelni do zbrązowienia, odłożyć na bok. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni po mięsie (najpierw marchewkę i seler, potem paprykę i pieczarki, czosnek wrzucić na końcu). Mięso i warzywa połączyć w głębokim rondlu, zalać bulionem i passatą, dusić około 40 minut (do miękkości warzyw i mięsa). Łyżkę mąki dobrze rozmieszać ze śmietanką, dolać do sosu, poczekać, aż zgęstnieje i dobrze doprawić.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/gulasz-ze-schabu.html