Wykonanie
Ze
schabu możemy przyrządzić nie tylko tradycyjne kotlety lub roladki, ale także pożywny gulasz. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych warzyw lub
grzybów, a passatę zastąpić zwykłym
przecierem pomidorowym. Potrawa idealnie komponuje się z
kaszą,
makaronem,
ryżem lub ziemniaczanym piuree. Smacznego:)Źródło: poezja-smaku.pl dla 3-4 osób:ok. 600 g
schabu,pół dużej
papryki,kawałek
selera korzeniowego lub 2-3 gałązki
selera naciowego,
cebula,2 ząbki
czosnku,2 małe
marchewki,kilka małych
pieczarek,szklanka passaty,2 szklanki
bulionu,ok. 1/4 szklanki
śmietanki 18%,czubata łyżka
mąki,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
bazylia,
natka pietruszki, słodka i
ostra papryka w proszku
Schab pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w małej ilości
mąki i
słodkiej papryce. Przesmażyć na patelni do zbrązowienia, odłożyć na bok. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni po
mięsie (najpierw
marchewkę i
seler,
potem paprykę i
pieczarki,
czosnek wrzucić na końcu).
Mięso i warzywa połączyć w głębokim rondlu, zalać
bulionem i passatą, dusić około 40 minut (do miękkości warzyw i
mięsa). Łyżkę
mąki dobrze rozmieszać ze
śmietanką, dolać do sosu, poczekać, aż zgęstnieje i dobrze doprawić.