Wykonanie
Pin It
Przy weekendzie naszła mnie ochota na dobrą, prostą polską zupę ! I mimo, że za oknem prawie wiosennie, to jednak coś rozgrzewającego na talerzu się przyda. Padło na zalewajkę, która pamiętam z kuchni mojej babci, a którą odkryłam ostatnio na nowo przeglądając bloga Basi Mozaika życia . Zakwas na żur miałam w lodówce, więc dosłownie w parę chwil na talerzu pojawiła się ta pyszna, kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję domową warzywną pastę
bulionową i w sekundzie mam doskonały
bulion.Składniki:600 g
ziemniaków1 spora
marchewka2 ząbki
czosnku2
listki lauroweparę ziarenek
ziela angielskiego1 litr
bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej)1/2 litra zakwasu na żurek1 łyżka
śmietany1 mała
cebulaodrobina
smalcu do smażenia
sólpieprzWykonanie:
Ziemniaki i
marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym
bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i
ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony
czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby
mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy
śmietaną.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i
pieprzymy.