Wykonanie
Solidny,
mięsny obiad :) Miękkie pyszne
mięso z
kapustą kiszona,
cebulą, i
marchewką - wszystko uduszone razem, soczyste i pachnące
czosnkiem. Lubicie?



Składniki :kilka kotletów z
karkówki (w zależności od ilości osób)2-3
cebule1-2
marchewki300-400 g.
kiszonej kapusty2 ząbki
czosnku3-4 ziarna
ziela angielskiego2-3
liście laurowe1 łyżka
smalcusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Mięso myję i osuszam, lekko
solę i smażę w dużym rondlu lub w brytfance na rozgrzanym
smalcu - by się lekko zrumieniło. Dodaję pokrojoną w plasterki
marchewkę i
cebulę posiekaną w kostkę, dodaje
liście laurowe i
ziele angielskie, smażę razem pod przykryciem aż
cebula i
marchewką będą miękkie, dodaję pokrojony w plasterki
czosnek. Dodaję odsączoną
kapustę (wcześniej ją płuczę, jeśli jest bardzo kwaśna) i duszę, od czasu do czasu mieszając, aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Można dolać odrobinę
wody, ale nie jest to konieczne. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję z gotowanymi
ziemniakami.Przepis autorski.