ßßß
600 g karkówki400 g kapusty kiszonej200 g pieczarek1 średnia marchewka1 cebula2 pomidory1 pęczek posiekanego koperku2 ząbki czosnku1 kostka grzybowaliść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnekolej do podsmażania mięsa i cebuli
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, a każdy plaster na 4 części. Posolić i popieprzyć.Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić drobniej.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju podsmażyć lekko cebulę, dodać pieczarki, a po krótkim podsmażeniu dodać kapustę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i grzybową kostkę. Wszystko zalać niewielką ilością wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą.W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać sodo kapusty. Całość posolić i popieprzyć. Dusić do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a pomidory się rozpadną. Wyłączyć gaz i na koniec dodać świeży, posiekany koperek.