Wykonanie
            
Składniki:pół kg 
kapusty kiszonejcebulasól, 
pieprz, 
ziele angielskie, 
liść laurowyKapustę gotujemy do miękkości, jeżeli uważacie, że jest za kwaśna to oczywiście odlewamy 
wodę i gotujemy po raz drugi. 
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie z 
zielem angielskim i 
liściem laurowym, ja dodaje także dwie łyżki 
uniwersalnej przyprawy do potraw, która zawiera: liść bylicy, liść 
mięty, ziele rdestu ostrogorzkiego, macierzanki, bluszczyka, korzeń kulika, 
gorczycę białą i 
pieprz czarny. Nadaje ona dość ciekawy smak potrawie, choć nie jest konieczna.Zielony 
groch jest bardziej słodki niż 
zółty, ale tak samo pyszny. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie bardzo, bardzo miękki. Dosłownie musi się z niego zrobić papka.Gdy 
kapusta będzie już miękka, odlewamy od niej 
wodę, następnie łączymy z 
grochem.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 
oleju, dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy jeszcze 
pieprzem i voila, najlepsze danie wigilijne już gotowe :)Przyznam, że do tej potrawy potrzebna jest cierpliwość, której czasem brakuje mi w kuchni, 
groch i 
kapusta gotuja się dość długo, a ja raczej preferuje szybkie dania. Niemniej jednak uwielbiam 
kapustę i uwielbiam 
groch, a ich połączenie jest dla mnie czymś wyjątkowym, dlatego uważam, że warto było poświecić ten czas na gotowanie. Żałuje tylko tego, że tak mało jej zrobiłam.