Wykonanie
Składniki:pół kg
kapusty kiszonejcebulasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyKapustę gotujemy do miękkości, jeżeli uważacie, że jest za kwaśna to oczywiście odlewamy
wodę i gotujemy po raz drugi.
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie z
zielem angielskim i
liściem laurowym, ja dodaje także dwie łyżki
uniwersalnej przyprawy do potraw, która zawiera: liść bylicy, liść
mięty, ziele rdestu ostrogorzkiego, macierzanki, bluszczyka, korzeń kulika,
gorczycę białą i
pieprz czarny. Nadaje ona dość ciekawy smak potrawie, choć nie jest konieczna.Zielony
groch jest bardziej słodki niż
zółty, ale tak samo pyszny. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie bardzo, bardzo miękki. Dosłownie musi się z niego zrobić papka.Gdy
kapusta będzie już miękka, odlewamy od niej
wodę, następnie łączymy z
grochem.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
oleju, dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy jeszcze
pieprzem i voila, najlepsze danie wigilijne już gotowe :)Przyznam, że do tej potrawy potrzebna jest cierpliwość, której czasem brakuje mi w kuchni,
groch i
kapusta gotuja się dość długo, a ja raczej preferuje szybkie dania. Niemniej jednak uwielbiam
kapustę i uwielbiam
groch, a ich połączenie jest dla mnie czymś wyjątkowym, dlatego uważam, że warto było poświecić ten czas na gotowanie. Żałuje tylko tego, że tak mało jej zrobiłam.