ßßß Cookit - przepis na Golonka po wileńsku

Golonka po wileńsku

nazwa

Wykonanie

I przyszła pora na golonkę, którą uwielbia mój mąż. Nie robię jej za często więc tym bardziej wyczekiwana.
Składniki :
4 golonki
1 porcja włoszczyzny
2 cebule
1 kg kiszonej kapusty
4 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz mielony
vegeta
Opis wykonania :
1. Golonki myjemy i opalamy, możemy pokroić na porcje. Wkładamy do garnka dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą tak , aby mięso było całkowicie zakryte.
2. Dodajemy łyżkę przyprawy typu vegeta i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
3. Kapustę płuczemy i przelewamy wrzątkiem odcedzamy.
4. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę możemy ją drobniej pokroić i zalewamy 3 szklankami wywaru z golonki, doprawiamy.
5. Na kapustę kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny i dusimy pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/golonka-po-wilensku.html