Wykonanie
Ostatnio było trochę na słodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...SKŁADNIKIok. 500 g
golonki (samo
mięso, bez kości)ok. 300 g
kapusty kiszonej1 duża
cebula1 duża
marchewka1 łyżka
smalcu2
liście laurowe3 - 4
ziela angielskiesól,
pieprzMięso kroimy w niewielkie kawałki,
cebulę w półplasterki, a
marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy
smalec, dodajemy
mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy
marchewkę,
cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i
mięso staną się miękkie. Dodajemy
kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż
kapusta będzie miękka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowaną
golonkę możecie podawać z
ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z
pieczywem :-)