ßßß Cookit - przepis na Smarowidło na chleb z cukinii

Smarowidło na chleb z cukinii

nazwa

Wykonanie

Ciągle kombinuję z dodatkami do chleba. Odkąd nie kupuję sera, koniecznie potrzebuję alternatywę w postaci pysznych i pożywnych past. Kupne są dość drogie, pałaszujemy je na jeden raz, a skład nie zawsze jest cudowny.
Dziś miał być właściwie pasztet według Ivk i, ale doszłam do wniosku, że smarowidło bardziej mi odpowiada. Zrobiłam na zapas, zapasterysowałam i teraz już mamy mały składzik. Produkty wytrawne koniecznie trzeba pasteryzować, gdyż brak w nich naturalnych substancji konserwujących i mogą już po krótkim czasie zacząć się psuć. Niestety człowiek (czyli ja) uczy się na błędach. Musielibyście widzieć moją minę, gdy po powrocie z urlopu, zastałam moją szufladę kuchenną pełną zup, które najzwyczajniej w świecie wybuchły! Tak więc, tym razem ugotowane danie zamknęłam w słoiczki i gotowałam około 20 minut, zanurzone w kąpieli wodnej, na wolniutkim ogniu. Aby słoiki nie skakały i nie potłukły się, umieściłam na dnie miękką szmatkę. Jak za babcinych czasów, mówię Wam. Teraz zamknięte są na amenus. Dżemów i innych słodkich rzeczy nie trzeba koniecznie pasteryzować, gdyż duża ilość cukru spełnia rolę konserwanta, ale wszystkie inne rzeczy koniecznie. Szczególnie produkty zawierające dużo białka, na przykład zupy z grochem lub soczewicą. Wyczytałam, że nawet godzinę należy je pasteryzować.
(normalna porcja, jeżeli chcemy przygotować na zapas, należy powielić ilość składników)
3 małe cukinie
0,5 szklanki delikatnych płatków owsianych
1 jajko (wersja wegetariańska) można pominąć i dodać więcej płatków, a u mnie jajko zastępuje 1 łyżeczka NO EGG)
200 g silken tofu
1 ząbek czosnku
3 średnie cebule
zioła jak do grilla (polecam zmielone nasiona kolendry i kopru, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili)
sól
nieco oleju
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z olejem. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dodać do cebuli i dokładnie wymieszać. Jeżeli nie robimy na zapas, należy umieścić w żaroodpornym naczynku i piec około 20 minut przy temperaturze 200 °C.
Natomiast na zapas, umieścić w sterylnych słoiczkach i piec bez dekielków około 20 minut przy temperaturze 200 °C . Po wyjęciu z piekarnika szybko zamykać, następnie pasteryzować ok. 20 minut. Warto wodę sobie wcześniej zagotować i gorące słoiczki wstawić do gorącej wody, zaoszczędzimy nieco energii.
Uwaga, albo wstawiamy wystudzone słoiczki do zimnej wody i wszystko razem podgrzewamy, albo gorące do gorącej wody. Gorące słoiczki wstawione do zimnej wody popękają.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/10/smarowido-na-chleb-z-cukinii.html