Wykonanie
Ciągle kombinuję z dodatkami do
chleba. Odkąd nie kupuję
sera, koniecznie potrzebuję alternatywę w postaci pysznych i pożywnych past. Kupne są dość drogie, pałaszujemy je na jeden raz, a skład nie zawsze jest cudowny.Dziś miał być właściwie pasztet według Ivk i, ale
doszłam do wniosku, że smarowidło bardziej mi odpowiada. Zrobiłam na zapas, zapasterysowałam i teraz już mamy mały składzik. Produkty wytrawne koniecznie trzeba pasteryzować, gdyż brak w nich naturalnych substancji konserwujących i mogą już po krótkim czasie zacząć się psuć. Niestety człowiek (czyli ja) uczy się na błędach. Musielibyście widzieć moją minę, gdy po powrocie z urlopu, zastałam moją szufladę kuchenną pełną zup, które najzwyczajniej w świecie wybuchły! Tak więc, tym razem ugotowane danie zamknęłam w słoiczki i gotowałam około 20 minut, zanurzone w kąpieli
wodnej, na wolniutkim ogniu. Aby słoiki nie skakały i nie potłukły się, umieściłam na dnie miękką szmatkę. Jak za babcinych czasów, mówię Wam. Teraz zamknięte są na amenus.
Dżemów i innych słodkich rzeczy nie trzeba koniecznie pasteryzować, gdyż duża ilość
cukru spełnia rolę konserwanta, ale wszystkie inne rzeczy koniecznie. Szczególnie produkty zawierające dużo
białka, na przykład zupy z
grochem lub
soczewicą. Wyczytałam, że nawet godzinę należy je pasteryzować.(normalna porcja, jeżeli chcemy przygotować na zapas, należy powielić ilość składników)3 małe
cukinie0,5 szklanki delikatnych
płatków owsianych1
jajko (wersja wegetariańska) można pominąć i dodać więcej
płatków, a u mnie
jajko zastępuje 1 łyżeczka NO EGG)200 g silken
tofu1 ząbek
czosnku3 średnie
cebulezioła jak do grilla (polecam zmielone nasiona
kolendry i
kopru,
oregano,
tymianek,
rozmaryn,
majeranek,
chili)
sólnieco
olejuCebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z
olejem.
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dodać do
cebuli i dokładnie wymieszać. Jeżeli nie robimy na zapas, należy umieścić w żaroodpornym naczynku i piec około 20 minut przy temperaturze 200 °C.Natomiast na zapas, umieścić w sterylnych słoiczkach i piec bez dekielków około 20 minut przy temperaturze 200 °C . Po wyjęciu z piekarnika szybko zamykać, następnie pasteryzować ok. 20 minut. Warto
wodę sobie wcześniej zagotować i gorące słoiczki wstawić do gorącej
wody, zaoszczędzimy nieco energii.Uwaga, albo wstawiamy wystudzone słoiczki do zimnej
wody i wszystko razem podgrzewamy, albo gorące do gorącej
wody. Gorące słoiczki wstawione do zimnej
wody popękają.