ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z czosnkiem i ziołami

Ziemniaki z czosnkiem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Są czasem takie dni, że człowiekowi zupełnie nic się nie chce... i nie chodzi mi tu o taką zwyczajną niechęć, o ochotę na "nic nie robienie", ale swego rodzaju niemoc... i choćby nie wiadomo ile pojawiło się pozytywów, negatywy determinujące nastrój i tak dominują... :-( a mam tak już od kilku dni... i nic nie wskazuje na to, żeby mogło być lepiej... :-( i nawet aktywne popołudnie z moja córcią - wulkanem energii i optymizmu - nic nie pomogło... cóż... pozostaje mieć nadzieje, że pewne sprawy beznadziejne w końcu się wyjaśnią... ale same tego nie zrobią... :-(
A zmieniając temat, to kilka osób powiedziało mi dziś, że pogoda na pewno się poprawi i to w ciągu kilku najbliższych dni :-) skoro wiec tak, to pozostaje mieć nadzieje, że oczekujące na sprzyjające warunki atmosferyczne grille w końcu się doczekają :-) Byście więc nie byli zaskoczeni kiedy ten moment nadejdzie, zacznijcie już dziś rozważać poniższą propozycję :-)
SKŁADNIKI
ziemniaki (ilość dowolna)
czosnek (tyle ząbków ile sztuk ziemniaków)
zioła (np.: majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn; świeże lub suszone; ilość dowolna)
olej
Ziemniaki myjemy, obieramy i każdy kilkakrotnie nacinamy na głębokość 3/4 ziemniaka. Każdy ząbek czosnku kroimy na cienkie plasterki - tyle plasterków ile nacięć w ziemniakach. Jeśli macie świeże zioła, musicie je posiekać. W każde nacięcie ziemniaka wkładamy plasterek czosnku, posypujemy ziołami, skrapiamy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy do miękkości - trochę to trwa, niektóre odmiany ziemniaków wymagają nawet godziny na ruszcie, a warunek konieczny to umieszczenie ziemniaków na niskim poziomie, by przygotowywały się w należytym cieple. Solimy już na talerzu, chociaż dodatek ziół powoduje, że sól nie jest konieczna.
P.S.
Gdyby jednak ocieplenie nie nadeszło, możecie przygotować te ziemniaki w piekarniku :-) w 200 stopniach i termoobiegu potrzebują ok. godziny.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/05/ziemniaki-z-czosnkiem-i-zioami.html