ßßß Cookit - przepis na Warzywne leczo z wołowiną

Warzywne leczo z wołowiną

nazwa

Wykonanie

« Truskawka, gorgonzola i rukola!
Tagiatelle z kurczakiem i nutą bazylii »
Dzień Pikantnych Potraw zwieńczyłam leczem z wołowiną! Było smacznie i rozgrzewająco. W sam raz na tak śnieżny wieczór.
Składniki:
– 500 g mięsa wołowego
– 2 średnie cebule
– 3 średnie papryki (zielona, czerwona, żółta)
– 2 spore marchewki
– puszka pomidorów w kawałkach
– 500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– pół łyżeczki mielonego chilli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– szczypta czarnego pieprzu
– szczypta ziołowego pieprzu
– 3 liście laurowe
sól do smaku
– opcjonalnie: łyżka mąki
Wołowinę pokrojoną w 1 cm kostkę, podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej cebulę pokrojoną w pióra, całe ząbki czosnku i obsmażamy przez 15 minut. Po tym czasie produkty przekładamy do wyższego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez godzinę.
Następnie do bulionu dodajemy pomidory, marchewkę pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kiedy marchewka zmięknie (10-15 minut), dodajemy paprykę oraz przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 20 minut – nie za długo, aby papryka zachowała swoją jędrność.
Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wtedy tylko zostaje zagęszczenie mąką – jedną łyżkę mąki mieszamy z 3 łyżkami wody z lecza i wlewamy do środka, systematycznie mieszając.
Podajemy posypane natką pietruszki z czym tylko nam się zamarzyryż, chlebek, a nawet makaron!
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/01/warzywne-leczo-z-wolowina