Wykonanie
«
Truskawka, gorgonzola i
rukola!Tagiatelle z
kurczakiem i nutą
bazylii »Dzień Pikantnych Potraw zwieńczyłam leczem z
wołowiną! Było smacznie i rozgrzewająco. W sam raz na tak śnieżny wieczór.

Składniki:– 500 g
mięsa wołowego– 2 średnie
cebule– 3 średnie
papryki (zielona, czerwona, żółta)– 2 spore
marchewki– puszka
pomidorów w kawałkach– 500 ml
bulionu warzywnego–
natka pietruszki– 4 ząbki
czosnku– pół łyżeczki mielonego
chilli– pół łyżeczki
białego pieprzu– szczypta
czarnego pieprzu– szczypta
ziołowego pieprzu– 3
liście laurowe–
sól do smaku– opcjonalnie: łyżka
mąki
Wołowinę pokrojoną w 1 cm kostkę, podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej
cebulę pokrojoną w
pióra, całe ząbki
czosnku i obsmażamy przez 15 minut. Po tym czasie produkty przekładamy do wyższego garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy przez godzinę.Następnie do
bulionu dodajemy
pomidory,
marchewkę pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek
natki pietruszki. Kiedy
marchewka zmięknie (10-15 minut), dodajemy
paprykę oraz
przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 20 minut – nie za długo, aby
papryka zachowała swoją jędrność.Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby
woda odparowała, jednak
papryka może się rozgotować. Wtedy tylko zostaje zagęszczenie
mąką – jedną łyżkę
mąki mieszamy z 3 łyżkami
wody z lecza i wlewamy do środka, systematycznie mieszając.Podajemy posypane
natką pietruszki z czym tylko nam się
zamarzy –
ryż, chlebek, a nawet
makaron!Smacznego!