Wykonanie
Diabelska wyszła mi ta zupka, oj diabelska - taka jaką lubię, a w dodatku naprawdę mocno aromatyczna. Zupkę ugotowałam na kurzych serduszkach i skrzydełkach. Wyszło przyjemne z pożytecznym, przyjemne dla mnie, pożyteczne...no i w
sumie też przyjemne dla mojej Rastusi, która wyłowione z zupy
mięso zjadła ze smakiem :)Uwaga: przedstawiony poniżej przepis dedykowany jest dla miłośników pikantnych dań!SKŁADNIKI na 5-cio litrowy garnek:4 litry
wody5
marchewek3
pietruszki0,5 kg
serc drobiowych2 skrzydełka z
kurczaka1 duża
cebulapęczek
natkikilka listków laurowych
pieprz ziarnisty (pół łyżeczki)kilka sztuk
ziela angielskiego3 łyżki suszonej
bazylii3 łyżki
suszonego oreganopor (kawałek 10 cm)100 gram
śmietany 12% (pół małego opakowania)świeża
bazylia500g
przecieru pomidorowego2 puszki krojonych
pomidorów (2x400g)
koncentrat pomidorowy 90g3 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka mielonej
papryki chili3,5 łyżeczki
soli (ilość dostosować do własnych preferencji)1 czubata łyżka
mąki do zagęszczenia zupyDo garnka włożyć: skrzydełka,
serca, obrane
marchewki i
pietruszki, pęczek
natki, kawałek
pora oraz opaloną wcześniej na gazie
cebulę. Zalać
wodą. Dodać
listki laurowe,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie, suszoną
bazylię oraz
oregano.Gotować na wolnym ogniu 2-3 godziny (podobnie jak w przypadku rosołu).Z garnka wyjąć
mięso oraz wszystkie warzywa (
marchewki pokroić w kostkę oraz z powrotem wrzucić do zupy).Do zupy dodać również garść świeżej posiekanej
bazylii,
przecier pomidorowy, krojone
pomidory (2 puszki), oraz
koncentrat pomidorowy wymieszany wcześniej ze szklanką zimnej
wody. Całość gotować do całkowitego rozgotowania kawałków
pomidorów (powinno to trwać około 60 minut - ewentualnie można wspomóc się blenderem). Pod koniec zupę zabielić
śmietaną , zagęścić
mąką (
śmietana + szklanka zimnej
wody + łyżka
mąki - wymieszać i wlać do zupy ciągle mieszając), oraz doprawić: łyżeczka mielonej
papryki chili,
pieprz (u mnie 3 łyżeczki) i
sól wedle uznania (ja dałam 3,5 łyżeczki). Doprowadzić ostatni raz do wrzenia i zdjąć z ognia.Podawać z
ryżem lub
makaronem link do przepisu na domowy
makaron tu: Domowy
makaron do rosołu lub zupy pomidorowej oraz sporą ilością świeżej
natki i
bazylii.SMACZNEGO
