ßßß
W ubiegłą sobotę byłam na świetnych warsztatach w poznańskiej restauracji Cucina. Relację zdam jutro lub pojutrze, jak ogarnę zdjęcia. Robiliśmy kompozycje wytrawne z owocowymi przetworami Eterno, bardzo pomysłowymi. Dostaliśmy też słoiczki do domu i jeden z nich wczoraj zaraz wykorzystałam do sałatki owocowej. To był ananas z wanilią, ale dodam, ze do swojej warsztatowej przekąski wykorzystałam tez ananas w …kawieSałatka jest z owoców z ogrodu i banana, a wrzuciłam do niej m. in trzy rodzaje porzeczek, które mam teraz do dyspozycji.2 bananypół szklanki wiśni zwykłychpół szklanki wiśni szklanekszklanka mieszanki białych, czerwonych i czarnych porzeczekkilka pierwszych malin2 łyżki ananasa z wanilią wraz z syropemWiśnie pozbawiłam pestek, porzeczki obrałam, dodałam pokrojone banany, wymieszałam to wszystko z ananasem z wanilią ze słoiczka i syropem z niego, posypałam malinami. Schłodziłam w lodówce. Wyszedł pyszny letni deser, ananas waniliowy świetnie uzupełnił owoce.
Poza tym organizatorzy warsztatów poprosili nas o ciasta , które można by przełożyć owocowymi przetworami. Ja mimo pracowitego popołudnia ( zaprawiałam wiśnie) zrobiłam ciasto czekoladowo- miętowe z nutką kardamonu , które w pośpiechu wyjmowałam z formy i trochę mi popękało. Zastanawiałam się, czy je brać, bo wizualnie była to mała katastrofa, stwierdziłam jednak, że to pyszna katastrofa , po przełożeniu będzie dobry efekt smakowy i jednak zdecydowałam je zabrać.
Przełożyłam je ostrożnie w połowie wiśniami w rumie , w połowie truskawkami z migdałami i likierem z Eterno . I znalazło uznanie w oczach szefa kuchni Cuciny, Ernesta Jagodzińskiego, bo razem z sernikiem Małgosi z W garze mieszane zostało nagrodzone. Szefowi spodobało się połączenie czekolady z miętą i kardamonem . Dostałam w nagrodę książkę z przepisami czekoladowymi ” Czekoladowe słodkości”CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTĄ I KARDAMONEM2 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanejjajko1/2 łyżeczki esencji miętowej ( dałam krople miętowe z apteki)szczypta mielonego kardamonułyżeczka startej skórki cytrynowejSuche składniki wraz z przyprawami zmieszałam łyżką w misce. Dodałam olej, mleko, krople miętowe, wymieszałam dokładnie. Potem dodałam wodę gazowaną a na końcu wbiłam jajko i znów wymieszałam.Piekłam w 180 C około 45 minut.Może dzięki olejowi i wodzie gazowanej ciasto , mimo, ze wygląda na ciężkie typu brownie, jest lekkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak, dzięki przyprawom ma orzeźwiający i na lato jest idealne. Przełożone konfiturami Eterno smakowało wyśmienicie .Można o tym poczytać w poznańskiej gazecie – klik, klik .Zdjęcia ciasta są autorstwa Marka Bielskiego z Bloger Chefa, współorganizatora warsztatów.Smacznego !