Wykonanie
W ubiegłą sobotę byłam na świetnych warsztatach w poznańskiej restauracji Cucina. Relację zdam jutro lub pojutrze, jak ogarnę zdjęcia. Robiliśmy kompozycje wytrawne z owocowymi
przetworami Eterno, bardzo pomysłowymi. Dostaliśmy też słoiczki do domu i jeden z nich wczoraj zaraz wykorzystałam do sałatki owocowej. To był
ananas z
wanilią, ale dodam, ze do swojej warsztatowej przekąski wykorzystałam tez
ananas w …
kawieSałatka jest z
owoców z ogrodu i
banana, a wrzuciłam do niej m. in trzy rodzaje
porzeczek, które mam teraz do dyspozycji.2
bananypół szklanki
wiśni zwykłychpół szklanki
wiśni szklanekszklanka mieszanki białych, czerwonych i czarnych
porzeczekkilka pierwszych
malin2 łyżki
ananasa z
wanilią wraz z
syropemWiśnie pozbawiłam pestek,
porzeczki obrałam, dodałam pokrojone
banany, wymieszałam to wszystko z
ananasem z
wanilią ze słoiczka i
syropem z niego, posypałam
malinami. Schłodziłam w lodówce. Wyszedł pyszny letni deser,
ananas waniliowy świetnie uzupełnił
owoce.
Poza tym organizatorzy warsztatów poprosili nas o ciasta , które można by przełożyć owocowymi
przetworami. Ja mimo pracowitego popołudnia ( zaprawiałam
wiśnie) zrobiłam ciasto
czekoladowo-
miętowe z nutką
kardamonu , które w pośpiechu wyjmowałam z formy i trochę mi popękało. Zastanawiałam się, czy je brać, bo wizualnie była to mała katastrofa, stwierdziłam jednak, że to pyszna katastrofa , po przełożeniu będzie dobry efekt smakowy i jednak zdecydowałam je zabrać.
Przełożyłam je ostrożnie w połowie
wiśniami w
rumie , w połowie
truskawkami z
migdałami i
likierem z Eterno . I znalazło uznanie w oczach szefa kuchni Cuciny, Ernesta Jagodzińskiego, bo razem z sernikiem Małgosi z W garze mieszane zostało nagrodzone. Szefowi spodobało się połączenie
czekolady z
miętą i
kardamonem . Dostałam w nagrodę książkę z przepisami czekoladowymi ”
Czekoladowe słodkości”CIASTO
CZEKOLADOWE Z
MIĘTĄ I
KARDAMONEM2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej
jajko1/2 łyżeczki esencji miętowej ( dałam krople
miętowe z apteki)szczypta mielonego
kardamonułyżeczka startej
skórki cytrynowejSuche składniki wraz z
przyprawami zmieszałam łyżką w misce. Dodałam
olej,
mleko, krople
miętowe, wymieszałam dokładnie.
Potem dodałam
wodę gazowaną a na końcu wbiłam
jajko i znów wymieszałam.Piekłam w 180 C około 45 minut.Może dzięki olejowi i wodzie gazowanej ciasto , mimo, ze wygląda na ciężkie typu brownie, jest lekkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak, dzięki
przyprawom ma orzeźwiający i na lato jest idealne. Przełożone
konfiturami Eterno smakowało wyśmienicie .Można o tym poczytać w poznańskiej gazecie – klik, klik .Zdjęcia ciasta są autorstwa
Marka Bielskiego z Bloger Chefa, współorganizatora warsztatów.Smacznego !