Wykonanie
Wczoraj upał nieco zelżał i wreszcie zabrałam się spokojnie za upieczenie placków. Zrobiłam dwa, z
porzeczkami , bo w tym roku jest ich wyjątkowo dużo – mam wszystkie rodzaje, nawet białe. Prócz ekstra ciasta, o którym napiszę innym razem, upiekłam dodatkowo moje klasyczne
czekoladowe i wpadłam na pomysł, by wrzucić do niego
porzeczki oprószone
mąką – wyszedł rodzaj keksu, w którym zamiast
bakalii były
owoce. Dorzuciłam do niego nieco aromatycznego
syropu z kandyzowanego
arbuza, by podkręcić
owocowe smaki.2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakaołyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekajajko i
żółtko2 łyżki
syropu z kandyzowanego
arbuza1/2 szklanki
porzeczek – czerwonych, białych i czarnychSuche składniki zmieszałam w misce. Dolałam
olej mieszając widelcem.
Potem dodałam
mleko,
syrop z
arbuza a na końcu wbiłam
jajka i dokładnie wymieszałam. Dorzuciłam
porzeczki lekko obtoczone w
mące i wymieszałam raz jeszcze.Ciasto wlałam do natłuszczonej silikonowej keksówki i do małej formy na babkę, bo się nie zmieściło. Wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 175 C, na około 40 minut. Zanim je wystawiłam, spróbowałam patyczkiem, czy jest suche w środku .Piekłam jednocześnie inne ciasto i jak często przy silikonowej foremce, która jest niebieska zapomniałam, że jest ona gorąca i odruchowo chwyciłam ręką. Na szczęście szybko cofnęłam i nie oparzyłam się mocno. Swoją
drogą, ciekawe, czy blogerzy kulinarni są w specjalnej grupie ryzyka w sprawie odszkodowania za wypadki „przy pracy”Ciasto wyszło pyszne, kwaskowe
porzeczki fajnie przełamały jego
czekoladową słodycz , do
kawy w ogrodzie smakowało doskonale.Smacznego !