Wykonanie
Muffinki w wersji marmurkowej, a do tego z
owocami. U mnie
jagody i
porzeczki, ale spokojnie mogą być same
porzeczki lub same
jagody.
Składniki:250 g
mąki1 łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej150g
cukru250ml
mleka90ml
oleju roślinnego1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu
wanilii50 g
porzeczek i
jagódWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki (oprócz
kakao) do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Odłożyć kilka łyżek ciasta do drugiej miski, dodać
kakao i ponownie wymieszać. Do białej części ciasta dodać
owoce i lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Na wierzch kłaść po odrobinie ciemnego ciasta i zamieszać szpikulcem, tak aby powstały wzorki. Piec przez około 25 minut.
/wydrukuj przepis/