ßßß
Składniki:250 g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej150g cukru250ml mleka90ml oleju roślinnego1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu wanilii50 g porzeczek i jagódWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki (oprócz kakao) do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Odłożyć kilka łyżek ciasta do drugiej miski, dodać kakao i ponownie wymieszać. Do białej części ciasta dodać owoce i lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Na wierzch kłaść po odrobinie ciemnego ciasta i zamieszać szpikulcem, tak aby powstały wzorki. Piec przez około 25 minut.
/wydrukuj przepis/