ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami

nazwa

Wykonanie

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 małe banany
- 4 jajka
- 1 tabliczka czekolady
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 5 łyżek kakao
Przygotowujemy 2 miski. W jednej umieszczamy banany, jajka, olej i mleko po chwili blendując całość do otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, lekko studzimy i dodajemy do 1-wszej miski.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki, potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 40 minut.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/06/bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z.html