Wykonanie
Wszyscy lubią ciasto
czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki
mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno
czekoladowy smak, lekko
bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a
potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 3 szklanki
mąki kukurydzianej- 4 małe
banany- 4
jajka- 1 tabliczka
czekolady- 1/2 szklanki
oleju- 1/2 szklanki
cukru- opakowanie
proszku do pieczenia- 1/2 szklanki
mleka roślinnego- 5 łyżek
kakaoPrzygotowujemy 2 miski. W jednej umieszczamy
banany,
jajka,
olej i
mleko po chwili blendując całość do otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli
wodnej topimy
czekoladę, lekko studzimy i dodajemy do 1-wszej miski.W drugiej misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki,
potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 40 minut.