Wykonanie
To ciasto zrobiłam na blogerski piknik z ogniskiem nad Wartą ( moja relacja niebawem). Lubię
czekoladowe ciasta z dodatkiem
cukinii, tym razem dodałam do niego puree z
patisona, jeszcze delikatniejszego w smaku i niewyczuwalnego w cieście a nadającego mu miłej pulchności i wilgotności. Wykorzystałam do niego, dodając do środka ,
bakalie, które dostałam z tego sklepu .
Daktyle,
nerkowce i
orzechy laskowe smaczne i dobrej jakości nadały ciastu ciekawej struktury . Smak też był doskonały , na pikniku ciasto miało spore powodzenie.Zrobiłam je z tego przepisu, dodając 3/4 szklanki puree z
patisona zamiast
śmietany i
bananów oraz pełną szklankę posiekanych
bakalii Piątnicy . To zadanie zleciłam córce i z paczuszek zniknęło sporo, wydaje mi się, że więcej niż trafiło do placka
Oprócz
bakalii dostałam też
pestki dyni i
słonecznika i wykorzystałam je do pysznej sałatki warzywnej z
serami , też z
patisonem, tyle, że marynowanym w podobnej zalewie( bez
gorczycy) .
kawałek ugotowanego
kalafioramarynowany patison i
papryka2-3
pomidory2
kiszone ogórkimała
cebula3 ząbki
czosnku z zalewykawałki
serków brie i
fetybazylia i
natka pietruszkiłyżka
octu cydrowego ( mam własny domowy)łyżeczka
musztardy francuskiej2 łyżki
oliwysól,
pieprz ziołowy, zielona czubryca
pestki dyni i
słonecznika PiątnicyWarzywa pokroiłam na kawałki , posoliłam, lekko wymieszałam z
winegretem zrobionym z
musztardy,
oliwy i
octu. Doprawiłam
przyprawami i
ziołami a na wierzch pokruszyłam
sery. Na koniec posypałam wszystko ziarnami łuskanego
słonecznika i dyni, które dostałam do wypróbowania. Doskonale uzupełniły
sałatkę dodając jej chrupkości.Testowanie jeszcze nie skończone, zabieram się niedługo za domowy hummus z ziaren
sezamu i
ciecierzcy.Smacznego !