ßßß
Nadszedł sezon paprykowy. Przygotowałam aromatyczną propozycję pieczonej wersji z serkiem ziołowym i pomidorami. Lubicie maczać pieczywo w oliwie z przyprawami? To teraz wyobraźcie sobie jak jest jeszcze połączona z sosikiem powstałym z pieczenia warzyw. Niebo w gębie:-) Słowo:-)
Przepis stworzony na potrzebę konkursu Almette, dlatego ten serek widnieje na zdjęciu i jest składnikiem potrawy.
Składniki (1-2 porcje):1 papryka,1 pomidor malinowy,almette ziołowy,kilka listków bazylii,sól, pieprz,oliwa z oliwek.Przygotowanie:Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piec do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Włożyć do foliowego woreczka do wystygnięcia. Zdjąć skórkę, przekroić paprykę na 4 części, oczyścić z pestek. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. W naczyniu żaroodpornym układać paprykę, posmarować każdy kawałek serkiem ziołowym almette, nałożyć pomidory. Wszystko skropić obficie oliwą z oliwek. Zapiekać w temp. 190 stopni C, do momentu zrumienienia. Podawać z pieczywem.