Wykonanie

Nadszedł sezon
paprykowy. Przygotowałam aromatyczną propozycję pieczonej wersji z
serkiem ziołowym i
pomidorami. Lubicie maczać
pieczywo w
oliwie z przyprawami? To teraz wyobraźcie sobie jak jest jeszcze połączona z sosikiem powstałym z pieczenia warzyw. Niebo w gębie:-) Słowo:-)

Przepis stworzony na potrzebę konkursu Almette, dlatego ten
serek widnieje na zdjęciu i jest składnikiem potrawy.

Składniki (1-2 porcje):1
papryka,1
pomidor malinowy,almette
ziołowy,kilka listków
bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.Przygotowanie:
Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piec do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Włożyć do foliowego woreczka do wystygnięcia. Zdjąć skórkę, przekroić
paprykę na 4 części, oczyścić z pestek.
Pomidora obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i posiekaną
bazylią. W naczyniu żaroodpornym układać
paprykę, posmarować każdy kawałek
serkiem ziołowym almette, nałożyć
pomidory. Wszystko skropić obficie
oliwą z oliwek. Zapiekać w temp. 190 stopni C, do momentu zrumienienia. Podawać z
pieczywem.