Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki. Możesz dodać do nich dowolne warzywa, komponować smaki, próbować różnych gatunków
sera, rozmaitych
ziół. Efekty bywają zaskakujące. Ten przepis nazywam zapiekanką podstawową, jest banalnie prosta, a jednocześnie naprawdę pyszna.





Składniki3-4
ziemniaki2 różnokolorowe
papryki2 kulki
mozzarelli w solance2 duże
pomidoryBazyliaOliwaSól,
pieprzPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki pokrój w cienkie talarki,
paprykę w paski,
pomidory w duże plastry.
Mozzarellę pokrój w plastry, zerwij kilka listków
bazylii.
Skrop brytfankę
oliwą i ułóż w niej warstwę
ziemniaków, dopraw
solą i
pieprzem.Na ziemniakach rozrzuć pokrojone
papryki, na niej ułóż plastry
mozzarelli.Ułóż ostatnią warstwę – piękne plastry
pomodorów.Posyp wszystko listkami
bazylii,
skrop oliwą, dopraw do smaku.Zapiekaj 40-45 minut.Smacznego!