Wykonanie
Lato w pełni, a w przydomowych ogródkach pełno pachnących warzyw,
owoców i kwiatów. Jednym z warzyw, na które czekam z niecierpliwością jest botwina,
młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi.Zupa
botwinka z młodymi
ziemniakami i
fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła
pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa i
zioła. Na poddaszu suszyły się domowej roboty
kiełbasy i
boczki, więc jeśli ktoś miał ochotę na “skwarki” to wystarczyło iść na górę i uciąć kawałek…Bardzo chciałabym wrócić do tych czasów, uprawiać warzywa i hodować zwierzęta na własne potrzeby, ekologicznie i zdrowo. Wierzyć mi się nie chce, że niektóre dzieci nie wiedzą co to jest wiejskie życie. Całe szczęście, że wciąż mam rodzinę na wsi. Dla moich dzieci to wielka frajda, a dla mnie nostalgia i powroty do dzieciństwa.W mojej rodzinie gotuje się
botwinkę i
ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda
feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny
twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym
twarogiem w kostce), który konsystencją przypominał dzisiejszą
fetę. Pyszna
botwinka, polecam!
Składniki:5 porcjiduży pęczek botwiny z
buraczkami, u mnie około 20 sztuk3
młode marchewki1
młoda cebula ze
szczypiorkiempęczek
pietruszkipęczek
koperku3 ząbki
czosnku3 l
bulionu, u mnie
mięsny200 ml kwaśnej
śmetany1 łyżka
balsamicznego octusól i
czarny pieprz świeżo mielony do smakuDodatkowo1 kg
młodych ziemniaków100 g
fety, u mnie owczaświeże
zioła do posypania
Młode buraczki i
marchewki (nie ma potrzeby obierać) pokrój w plasterki. Pokrój
cebulę i
czosnek w kostkę. Opłukaj botwinę i grubo pokrój. Włóż warzywa do pojemnego garnka i wlej
bulion. Gotuj
botwinkę przez 20 minut.Pod koniec gotowania dodaj posiekane
zioła Dopraw
solą,
pieprzem i kwaśną
smietaną.Ugotuj
ziemniaki. U mnie
młode ziemniaki zawsze w mundurkach. Wlej zupę do miseczek, napełnionych
ziemniakami. Pokrusz
fetę i posyp nią zupę. Całość udekoruj posiekanymi
ziołami.Polecane przepisy
Sałatka z
bobu i grillowanych
buraczkówSmoothie z
buraków i
jogurtuKuchnia szwedzka biff a´la LindströmBurgery z pieczonych
batatów i
buraczkówSzybko i tanio