Wykonanie
Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać
Botwinka
SKŁADNIKIpęczek
botwinki (z bardzo małymi
buraczkami)1 średnia
marchewka, mała
pietruszki, 1 mała
cebula, 2 ząbki
czosnku, kilka
młodych ziemniaczków1,5 litry
wody1 łyżka
masłasól,
pieprz,
koperek2 łyżki
śmietanyszczypiorek i
mozzarella (lub
feta)
Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli
botwinka ma
buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z
włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając
sól i
pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z
wywaru, posiekać w kosteczkę, ponownie umieścić w garnku. Na patelni
cebulkę zeszklić na
maśle dodać posiekaną
botwinkę, chwile dusić. Do garnka z
włoszczyzną włożyć posiekaną
botwinkę z
cebulką. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty.
Śmietankę wymieszać dwiema łyżkami zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku
solą,
pieprzem.

Podawać z pokruszonym
serem mozzarella, z dużą ilością
szczypiorku. . Podobno najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania lub nawet następnego dnia.

U nas nic nie zostało :D

Smacznego !!!