Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i
mięso, uwieńczone
sadzonym jajkiem i
buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z
batatami i
jarmużem .Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z
kiełbasą, tak zwaną falukorv . Dla odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z
łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja
mięsna czy jarska.
Składniki: na 4 porcje4 duże
ziemniaki1
batat1 duża
cebula1
czosnek solo2 łyżki
olejusól i
czarny pieprz do smaku600 g fileta z
łososia1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka pokrojonego
szczypiorkupieczone
buraczki, marynowane w occiePokrój
cebulę i
czosnek w kostkę. Zeszklij na
oleju. Obierz
ziemniaki i
batata, pokrój w kostkę i dodaj do
cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu, tak aby warzywa równomiernie się zrumieniły. Pokrój
łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z
koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż
jajka sadzone. Podaj danie z
jajkiem, posypane
szczypiorkiem i
buraczkami.Polecane przepisyPytt i panna – prostota szwedzkiej kuchniPytt – danie typowo szwedzkieSzybko i tanioDzisiaj budzetowka