Wykonanie
Pamiętacie przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane ze
szczypiorkiem, który umieściłam na stronie dwa tygodnie temu? Domownikom bardzo one smakowały ale niestety są po pierwsze dość czasochłonne a po drugie takie smażone są nienajzdrowsze. Dlatego postanowiłam zmodyfikować przepis i zamiast kotletów z dokładnie tej samej masy powstał wegetariański pasztet. Smakuje świetnie!Składniki:4 nieduże
ziemniaki10
jajekduży pęczek
szczypiorku2 średnie
cebule1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
czarnego pieprzuNa początku gotujemy 8
jajek na twardo (2 zostawiamy surowe) i
ziemniaki. Czynność tę można wykonać dzień wcześniej ponieważ będą nam one potrzebne zimne.
Cebulę kroimy w piórka lub w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
Szczypiorek siekamy. Ugotowane
jajka i
ziemniaki mocno rozdrabniamy i ze sobą łączymy. Dodajemy do nich
cebulę i
szczypiorek oraz dwa surowe
jajka i dosmaczamy
solą i
pieprzem. Wszystko ze sobą dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki (najlepiej do keksówki) i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Pasztet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! :)