Wykonanie

Dostałam ostatnio dość sporo
cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie
jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać
ziemniaki, które idealnie się komponują z
cukinią. Sama
cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy
ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.



Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób):Około 600g
cukinii młodej ( jeśli
cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych)2 łyżeczki
soli3 średnie
ziemniaki1
cebula2
jajkaPieprz15 dag
mąki pszennejOlej do smażeniaDodatkowo można dodać:
Natkę pietruszkiSzczypiorekkoperek1 ząbek
czosnkuZioła prowansalskieCukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest
młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką
soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok.Po tym czasie wyciskamy dobrze sok
cukinii.
Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy
jajka, dodajemy
pieprz, łyżeczkę
soli, posiekaną drobno
cebulę i
mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę.Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez
ziołowych dodatków, do drugiej dodałam
natkę pietruszki i
szczypiorek, do trzeciej zaś
natkę pietruszki,
szczypiorek i
zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych
ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z
ziołami jak teraz, ale dodam jeszcze
czosnek.

R E K L A M A