Wykonanie
Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na chłodnik z pieczonych
buraków, że s tałam się wielbicielką pieczonych
buraków . Pieczone
buraki możemy też wykorzystać do zrobienia
pure . Dzisiejszy pomysł na
sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie
sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla
buraków jest krem balsamiczny.
Składniki:700 g
buraków15 dag
sera feta3 łyżki posiekanego
koperkuOlej Kujawski z saszetki z
czosnkiemsólświeżo zmielony
czarny pieprzkrem balsamiczny
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości
buraka.Gdy
buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na
buraki układamy pokruszoną lub pokrojoną w plastry
fetę. Wszystko posypujemy
koperkiem, polewamy
olejem kujawskim z saszetki i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec odrobina kremu balsamicznego i gotowe !