Wykonanie
Do
chipsów podchodziłam dwukrotnie Za pierwszym razem pokroiłam za grubo i nie były to
chipsy tylko pieczone
buraki, pyszne, jednak nie o taki efekt zabiegałam.Drugie podejście, to był strzał w 10!
Chipsy chrupiące, pyszne, polecam wypróbować. Jest trochę przy nich pracy, uważam jednak że warte są tego.
Składniki:2
buraki średniej wielkości
olejsólWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 110*C
Buraki obieramy kroimy na cienkie plastry, możemy użyć mandoliny lub maszynki do krojenia
pieczywa - ja tak właśnie kroiłam
buraka ;)Przekładamy plastry do miski dodajemy łyżeczkę do dwóch
oleju mieszamyPrzekładamy oblepione tłuszczem plastry
buraków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy, wkładamy do piekarnianka...Po pierwszych 10 minutach odwracamy
buraki i pieczemy kolejne 10 minut by ponownie je obróć.Obracamy do momentu uzyskania chrupkości, wizualnie będą pomarszczone, wyciągamy jeden czekamy aż chwilę przestygnie, gdy jest chrupki
chipsy gotowe!