Wykonanie
Co prawda sezon
dyniowy już dawnooooooooooo za nami, ale ja jeszcze mam widoczne na zdjęciach 2
dynie do wykorzystania. Hokaido całkiem dobrze się przechowuje w domowych warunkach i nie tylko Jesenią, można się cieszyć jej smakiem. Łamię tutaj trochę
motto bloga " kuchnia w zgodzie z
porami roku", ale musicie mi wybaczyć, bo cieszy mnie fakt ich posiadania w marcu. Zresztą podobna
sałatkę do tej też robiłam w marcu ubiegłego roku. Zatem tradycji stało się zadość. Do przepisu użyłam
oleju z pestek dyni OLEOFARM .
Olej ten zawiera ok. 50% kwasów omega-6 i ok. 30% kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób
serca. Zapraszam po przepis.
Składniki:0 , 5 kg dyni3 małe podłużne
buraki150 g
sera feta1 średnia
czerwona cebula2 ząbki
czosnkuczarny pieprz i
sól morska do smaku4 łyżki
oleju z pestek dyni OLEOFARM
1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
dynię, skropić ją
olejem, posypać
solą, obłożyć
czosnkiem grubo pokrojonym.
Buraki dokładnie umyć skropić
olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczynia z
dynią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć
dynię, a
buraki pozostawić na kolejne 15 minut.
Dynię i
buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostkę, przełożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę
fetę oraz
cebulę pokrojoną w krążki.
Dynię i
buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę
fetę oraz
cebulę pokrojoną w krążki.ęna sałacie, podobnie upieczone
buraki. Skropić całość dresingiem przygotowanym z
oleju z pestek dyni,
miodu,
musztardy,
soli i
pieprzu. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przeniknęły.
Można podawać .......Smacznego !