ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM

Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM

nazwa

Wykonanie

Co prawda sezon dyniowy już dawnooooooooooo za nami, ale ja jeszcze mam widoczne na zdjęciach 2 dynie do wykorzystania. Hokaido całkiem dobrze się przechowuje w domowych warunkach i nie tylko Jesenią, można się cieszyć jej smakiem. Łamię tutaj trochę motto bloga " kuchnia w zgodzie z porami roku", ale musicie mi wybaczyć, bo cieszy mnie fakt ich posiadania w marcu. Zresztą podobna sałatkę do tej też robiłam w marcu ubiegłego roku. Zatem tradycji stało się zadość. Do przepisu użyłam oleju z pestek dyni OLEOFARM . Olej ten zawiera ok. 50% kwasów omega-6 i ok. 30% kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis.
Składniki:
0 , 5 kg dyni
3 małe podłużne buraki
150 g sera feta
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
czarny pieprz i sól morska do smaku
4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem, posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczynia z dynią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut.
Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostkę, przełożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki.
Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki.ęna sałacie, podobnie upieczone buraki. Skropić całość dresingiem przygotowanym z oleju z pestek dyni, miodu, musztardy, soli i pieprzu. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przeniknęły.
Można podawać .......Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/03/saatka-z-pieczonej-dyni-i-olej-oleofarm.html