ßßß Cookit - przepis na CHŁODNIK Z KALAREPY z serem feta

CHŁODNIK Z KALAREPY z serem feta

nazwa

Wykonanie

Czerwiec to nie tylko owoce, czerwiec to również warzywa! Wiosna rozpieszcza nas smakami, a jednym z nich jest smak kalarepy. Lubicie? Osobiście uwielbiam! Pyszna, chrupiąca, najlepiej twarda i soczysta, do tego taka zdrowa! Przyznaję, że zazwyczaj zjadam ją solo. Obieram, kroję w słupki i chrupię. Tym razem jednak postanowiłam spożytkować ją nieco inaczej. Wysokie temperatury zainspirowały mnie do orzeźwiającej wersji zupy, czyli chłodnika. A dokładniej do chłodnika z kalarepy. Z dodatkiem koperku i sera feta. Coś pysznego!
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
1 (średnia) kalarepa
350g kwaśnego mleka
1/2 pęczku koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny
50g sera feta
Kalarepę obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia miksującego. Dołożyć koperek i (obrany) ząbek czosnku. Nastawić maszynę: obroty 6, czas 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie do naczynia miksującego dolać kwaśne mleko, doprawić solą i pieprzem. Nastawić maszynę: obroty 2, czas 15 sekund. Włączyć. Po tym czasie chłodnik przelać do miski. Fetę pokroić w kostkę, wyłożyć na wierzch. Chłodnik schłodzić w lodówce. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/sobota-ze-speedcookiem-chodnik-z.html