Wykonanie
            To jest coś w czym zakochałam się od pierwszego razu. Nie wiem czy to kwestia 
czosnku czy 
ogórka. 
Mogę go jeść dosłownie codziennie i dosłownie do wszystkiego. Będąc jeszcze w ciąży zajadałam się nim z frytkami z piekarnika i mówiłam, że nie ma nic lepszego niż taki właśnie obiad.Dawniej przyrządzałam go z tzw „papierka” mieszając jedynie startego 
ogórka, 
jogurt naturalny i ten proszek. Jednak ostatnio postanowiłam spróbować sama. O to co mi wyszło (a wyszło całkiem, całkiem).


Składniki:1 
ogórek długiduże opakowanie 
jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi, ja użyłam zwykłego)2-3 ząbki 
czosnkukoperek (ja swego czasu zamroziłam taki już posiekany ale można użyć suszonego)
sól i 
pieprz czarny świeżo mielony
Ogórek obieram ze skórki i ścieram na tarce (w zależności jak kto lubi na tarce jarzynowej – grubiej lub na małych oczkach na papkę; ja zblendowałam na papkę). Dodajemy 
jogurt naturalny, drobno posiekany 
czosnek (ja zblendowałam z 
ogórkiem) oraz rozdrobniony 
szczypiorek. Przyprawiamy 
solą oraz obficie 
pieprzem (sos ten powinien być ostry).