Wykonanie
To jest coś w czym zakochałam się od pierwszego razu. Nie wiem czy to kwestia
czosnku czy
ogórka.
Mogę go jeść dosłownie codziennie i dosłownie do wszystkiego. Będąc jeszcze w ciąży zajadałam się nim z frytkami z piekarnika i mówiłam, że nie ma nic lepszego niż taki właśnie obiad.Dawniej przyrządzałam go z tzw „papierka” mieszając jedynie startego
ogórka,
jogurt naturalny i ten proszek. Jednak ostatnio postanowiłam spróbować sama. O to co mi wyszło (a wyszło całkiem, całkiem).
Składniki:1
ogórek długiduże opakowanie
jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi, ja użyłam zwykłego)2-3 ząbki
czosnkukoperek (ja swego czasu zamroziłam taki już posiekany ale można użyć suszonego)
sól i
pieprz czarny świeżo mielony
Ogórek obieram ze skórki i ścieram na tarce (w zależności jak kto lubi na tarce jarzynowej – grubiej lub na małych oczkach na papkę; ja zblendowałam na papkę). Dodajemy
jogurt naturalny, drobno posiekany
czosnek (ja zblendowałam z
ogórkiem) oraz rozdrobniony
szczypiorek. Przyprawiamy
solą oraz obficie
pieprzem (sos ten powinien być ostry).