Wykonanie
Przez niektórych nazywana kartoflanką, wielu kojarzyć ją będzie ze smakiem z dzieciństwa. Nasze babcie często robiły taką zupę ze względu na składniki wówczas powszechnie dostępne i ich niską cenę.Jest to świetne danie, które zaspokoi Wasz głód i nie nadwyręży Waszego budżetu.Zwykle pod koniec miesiąca będziemy zamieszczały dania nie wymagające dużego wkładu finansowego, ponieważ same należymy do grupy ludzi z niskim budżetem.


4 duże
ziemniaki2 małe
cebulepół
marchewki2 ząbki
czosnku1,5 litra
bulionuśmietana, tłuste
mlekobiały pieprz,
sól,
majeranek,
koperekCebulę drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy startą
marchewkę, drobno pokrojone
ziemniaki i posiekany
czosnek. Zalewamy
bulionem, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż
ziemniaki będą miękkie, dodajemy pół łyżeczki
majeranku.Zdejmujemy z kuchenki, czekamy aż lekko ostygnie. Jeżeli lubimy kremowe zupy możemy zmiksować część bądź rozgnieść
ziemniaki tłuczkiem do
ziemniaków. W kubku mieszamy 2 łyżki
śmietany i pół szklanki
mleka, które ostrożnie dodajemy do zupy, ciągle mieszając, doprawiamy
białym pieprzem i
solą. Podawać możemy z odrobiną
koperku.