ßßß

4 duże ziemniaki2 małe cebulepół marchewki2 ząbki czosnku1,5 litra bulionuśmietana, tłuste mlekobiały pieprz, sól, majeranek, koperekCebulę drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy pół łyżeczki majeranku.Zdejmujemy z kuchenki, czekamy aż lekko ostygnie. Jeżeli lubimy kremowe zupy możemy zmiksować część bądź rozgnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. W kubku mieszamy 2 łyżki śmietany i pół szklanki mleka, które ostrożnie dodajemy do zupy, ciągle mieszając, doprawiamy białym pieprzem i solą. Podawać możemy z odrobiną koperku.