ßßß
Tureckie chlebki z powodzeniem zastąpią drożdżowe pierogi ,czy pizza wSkładniki: na 12 chlebków tureckich900 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży400- 450 ml letniej wody2 łyżki cukru2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu1 łyżka soli2 łyżki oliwyNadzienie z kurczaka4 piersi z kurczaka4 białe papryki3 bananowe szalotki4 ząbki czosnku1 puszka pokrojonych pomidorówgarść liści bazylii1 puszka fasoli kidney2 łyżki przecieru pomidorowego1 ½ łyżeczki nasion kolendry¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego2 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznegosól do smaku150 g mozzarellaWykonanie:Z podanych składników zarób ciasto na chleb. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut. Podziel wyrośnięte ciasto na 12 kawałków, rozciągnij w podłużne placki i zaklej końce. W ten sposób utworzy się łódka. Ułóż chleb na blaszce.Przygotuj nadzienie z kurczaka. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę i czosnek, oczyść papryki i też pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju wraz z kurczakiem.Podpraż nasiona kolendry na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu i dodaj do kurczaka. Wlej pomidory i dodaj przecier pomidorowy oraz ocet balsamiczny. Gotuj sos przez 15 minut. Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę, dopraw sos pieprzem kajeńskim, solą i bazylią i zagotuj.Tak przygotowanym nadzieniem napełnij chlebki łódki, wciśnij po kawałku mozzarella i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 12-15 minut.Polecane przepisyPizza rolls ze szpinakiem i fetaPizzaChlebki podpłomyki z ciecierzycąDrożdżowe pierogi ze świątecznych resztekWłoska surówka do pizzy z białej kapusty