Wykonanie
Pyszna grillowana
oberżyna, mnóstwo prażonego
kminu rzymskiego i
cynamonu…oczywiście
mowa o moussaka. Moussaka to zapiekanka pochodząca z greckiej kuchni. Jest to danie sporządzone z
mielonego mięsa, przełożone plastrami grillowanej lub smażonej
oberżyny (
bakłażan) i zapieczone pod warstwą beszamelu.Bardzo często przyrządzam to danie, ale dzisiaj zapiekłam moussaka pod
mascarpone. Jest to więc wersja bezglutenowa i nisko węglowodanowa, co wcale mi i mojej rodzinie nie przeszkadza. Jeśli lubicie grecką kuchnię to polecam również gigantes plaki .

Przepis na moussakaSkładniki:500 g mielonego, u mnie wieprzowo wołowe1
marchewkakawałek
selera1
cebula2 ząbki
czosnku10 cm
pora1 puszka pokrojonych
pomidorów1 łyżka
pomidorowego przecieru2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego, uprażone i zmiażdżone w moździerzu¾ łyżeczki
cynamonu1 łyżka
oleju1 duża
oberżyna250 g
mascarpone1
jajko250 ml utartego
parmezanusól i
pieprz do smaku

Pokrój
oberżynę na plastry o grubości około 1 cm.
Posól i odstaw na 30 minut na durszlaku. W
między czasie pokrój
cebulę i
czosnek w kostkę i zeszklij na
oleju. Dodaj pokrojony
por, startą
marchewkę,
seler i smaż dalej. Teraz dodaj
mielone mięso,
kmin i
cynamon i smaż dopóki
mięso przestanie być czerwone. Dodaj wtedy
pomidory i przecier, dopraw
solą i
pieprzem i gotuj sos przez 20 minut.Odciśnij lekko
wodę z
oberżyny, popędzluj
oliwą i grilluj na patelni grillowej , grillu lub w piekarniku. Do foremki żaroodpornej o rozmiarach 15 cm x 25 cm wyłóż połowę sosu. Ułóż plastry
oberżyny i rozprowadź resztę sosu.Zmiksuj
mascarpone z
jajkiem i wymieszaj z utartym
parmezanem. Włóż moussaka do piekarnika i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 10 minut z krojeniem moussaka. Podaj moussaka z
makaronem,
ryżem lub
chlebem.Polecane przepisySzybki obiad zapiekanka z
kiełbasąZapiekanka z
wolowiny ala Shepherd`s pieCo zrobic z resztkami obiadu ?Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi
grzybamiZapiekanka z
soczewicy