ßßß
Przepis na moussakaSkładniki:500 g mielonego, u mnie wieprzowo wołowe1 marchewkakawałek selera1 cebula2 ząbki czosnku10 cm pora1 puszka pokrojonych pomidorów1 łyżka pomidorowego przecieru2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, uprażone i zmiażdżone w moździerzu¾ łyżeczki cynamonu1 łyżka oleju1 duża oberżyna250 g mascarpone1 jajko250 ml utartego parmezanusól i pieprz do smaku
Pokrój oberżynę na plastry o grubości około 1 cm. Posól i odstaw na 30 minut na durszlaku. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony por, startą marchewkę, seler i smaż dalej. Teraz dodaj mielone mięso, kmin i cynamon i smaż dopóki mięso przestanie być czerwone. Dodaj wtedy pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 20 minut.Odciśnij lekko wodę z oberżyny, popędzluj oliwą i grilluj na patelni grillowej , grillu lub w piekarniku. Do foremki żaroodpornej o rozmiarach 15 cm x 25 cm wyłóż połowę sosu. Ułóż plastry oberżyny i rozprowadź resztę sosu.Zmiksuj mascarpone z jajkiem i wymieszaj z utartym parmezanem. Włóż moussaka do piekarnika i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 10 minut z krojeniem moussaka. Podaj moussaka z makaronem, ryżem lub chlebem.Polecane przepisySzybki obiad zapiekanka z kiełbasąZapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pieCo zrobic z resztkami obiadu ?Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybamiZapiekanka z soczewicy