Wykonanie
Codziennie walczę z tym, żeby moje dwa szkraby zjadły coś pełnowartościowego. Codziennie też znajduję w
sieci milion sprzecznych ze sobą informacji, na temat tego co jeść.Ten przepis to mój pomysł na to, co zdrowe, na to, co chętnie dam Młodym, by napełnili brzuchy rano czy wieczorem :) Duże osobniki też jedzą, nie zauważając nawet, że w tym pasztecie nie ma
mięsa ;-)
Składniki:- 250 g
cieciorki (waga przed nasączeniem i ugotowaniem)- 250 ml
przecieru pomidorowego- 50 g
słonecznika łuskanego- 1
cebula- 1
por- 3
marchewki- 3 ząbki
czosnku (można dać więcej lub mniej - jak lubicie)- 2 łyżki słodkiej
czerwonej papryki- 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego (opcjonalnie)- 2
jajka- 2 łyżki
oleju-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Jeśli przygotowujecie pasztet z suchej
cieciorki, trzeba ją namoczyć w wodzie - mniej więcej 5 godzin przed przygotowaniem.1.
Cebulę i
pora drobno pokroić,
marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.2. Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę razem z
porem oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.3. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać
marchewkę,
paprykę w proszku,
kmin rzymski, chwilę razem dusić, cały czas mieszając.4. Dodać
przecier pomidorowy, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia.5.
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.6. Zmiksować składniki pasztetu, czyli
ciecierzycę, uprażone
ziarna słonecznika, sos
marchewkowo-
pomidorowy i
jajka.7. Doprawić
solą i
pieprzem.8. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 45 minut.10. Zostawić w formie do wystygnięcia i pałaszować czym prędzej :)PS. Z
kminem moja historia jest taka, że trzeba go lubić, żeby go dodawać. Ja osobiście nie przepadam, więc w kolejnej wersji go nie dodam. Jeśli jednak znacie tę
przyprawę, lubicie i jesteście pewni, że inni domownicy zjedzą to śmiało - dodawajcie! :-)