ßßß
Zupa z soczewicy nie zawiera glutenu, jest również totalnie wegetariańska. Polecam ją osobom na diecie LCHF . Smacznym dodatkiem do zupy jest oliwa z pietruszki wymieszana z kokosową śmietanką. Lubię dodawać kokosową śmietankę do kremowych zup . Zupa jest jeszcze bardziej syta i wciąż w wersji weggi.Dietetyczna zupa z czerwonej soczewicySkładniki:4- 5 porcji90 g czerwonej, drobnej soczewicypuszka mleka kokosowego¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry1 łyżeczka kurkumy250 ml pomidorów z puszkiszczypta cynamonuszczypta kajeńskiego pieprzu2 cm świeżego imbirusól do smakuOliwa z pietruszki6 łyżek posiekanej natki pietruszki100 ml oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny1 ząbekszczypta soliWykonanie:Upraż kmin i kolendrę na suchej patelni, po czym zmiażdż w moździerzu.Ugotuj soczewicę w szklance wody. Soczewica jest miękka po 10 minutach. Otwórz puszkę z kokosowym mlekiem. Ubierz to co gęste czyli tak zwaną kokosową śmietankę, a resztę wlej do zupy wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuj zupę przez 5 minut. Dopraw solą.Przygotuj oliwę z pietruszki. Wszystkie składniki zmiksuj.Ubij kokosową śmietankę. Wyłóż zupę na miseczkę, zamieszaj w niej kokosową śmietankę i oliwę z pietruszki.
Proszę dołączcie swoje przepisy w komentarzu pod tym wpisem. Jeśli jeszcze nie braliście udziału w przepisie miesiąca pobierzcie banner tutaj .Polecane przepisySzybki deser z jogurtuKotleciki z kalafiora, soczewicy i batataSałatka z tuńczyka i fasoliKoktajl kokosowo migdałowy