Wykonanie
Witam serdecznie i zapraszam na przepis miesiąca dietetycznie i zdrowo . Sądzę, że po świątecznym obżarstwie jesteśmy skłonni skusić się na dietetyczne potrawy. Dietetycznie nie znaczy przecież, że mamy głodować.Uwielbiam czerpać moje dietetyczne inspiracje z hinduskiej kuchni, która obok
mięsnych potraw oferuje nie mniej popularne wegetariańskie dania, które bez problemu można zaliczyć do dietetycznych i zdrowych. Dlatego też otwieram przepis miesiąca w styczniu smaczną zupą z
czerwonej soczewicy na
kokosowym mleku.

Zupa z
soczewicy nie zawiera glutenu, jest również totalnie wegetariańska. Polecam ją osobom na diecie LCHF . Smacznym dodatkiem do zupy jest
oliwa z
pietruszki wymieszana z
kokosową śmietanką. Lubię dodawać
kokosową śmietankę do kremowych zup . Zupa jest jeszcze bardziej syta i wciąż w wersji weggi.Dietetyczna zupa z
czerwonej soczewicySkładniki:4- 5 porcji90 g czerwonej, drobnej
soczewicypuszka
mleka kokosowego¼ łyżeczki nasion
kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion
kolendry1 łyżeczka
kurkumy250 ml
pomidorów z puszkiszczypta
cynamonuszczypta kajeńskiego
pieprzu2 cm świeżego
imbirusól do smaku
Oliwa z
pietruszki6 łyżek posiekanej
natki pietruszki100 ml
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 ząbekszczypta
soliWykonanie:Upraż
kmin i
kolendrę na suchej patelni, po czym zmiażdż w moździerzu.Ugotuj
soczewicę w szklance
wody.
Soczewica jest miękka po 10 minutach. Otwórz puszkę z
kokosowym mlekiem. Ubierz to co gęste czyli tak zwaną
kokosową śmietankę, a resztę wlej do zupy wraz z
pomidorami i
przyprawami. Gotuj zupę przez 5 minut. Dopraw
solą.Przygotuj
oliwę z
pietruszki. Wszystkie składniki zmiksuj.Ubij
kokosową śmietankę. Wyłóż zupę na miseczkę, zamieszaj w niej
kokosową śmietankę i
oliwę z
pietruszki.

Proszę dołączcie swoje przepisy w komentarzu pod tym wpisem. Jeśli jeszcze nie braliście udziału w przepisie miesiąca pobierzcie banner tutaj .Polecane przepisySzybki deser z
jogurtuKotleciki z
kalafiora,
soczewicy i
batataSałatka z
tuńczyka i
fasoliKoktajl
kokosowo migdałowy