ßßß
Kurczak z brukselką w kokosowym sosieSkładniki: na 5-6 porcji6 piersi z kurczaka, około 800 g2 szalotki2 ząbki czosnku300 g brukselki1 puszka mleka kokosowego, 400 ml½ puszki pokrojonych pomidorów, 200 ml5 kapsułek kardamonu1 łyżeczka nasion kolendry1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego1 łyżka kurkumyszczypta cynamonu1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego1 łyżka oreganosól do smakuolej do smażeniagarść świeżej kolendry lub pietruszki do posypaniaWykonanie:Upraż nasiona kolendry i kminu, a następnie zmiażdż w moździerzu.Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i posyp solą, łyżeczką mieszanki kolendry i kminu, oregano i oba rodzajami pieprzu. Zrumień na patelni po obu stronach, 3 minuty po każdej. Trzymaj w cieple.Przygotuj sos. Szalotki pokrój w kostkę, a czosnek w talarki. Pokrój w brukselkę również w talarki.Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek oraz resztę przypraw, karadmon w całości. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj brukselkę, podsmaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i kokosowe mleka, zagotuj po czym zanurz w sosie porcje kurczaka. Gotuj przez sos przez 10 minut. Dopraw solą i posyp posiekaną natką lub kolendrą.Podaj kurczaka z ryżem, bulgur lub quinoa .
Polecane przepisyZapiekanka z kurczaka, fasoli i pomidorówKrokiety z farszem z kurczaka i suszonych grzybówKurczak w pistacjowej panierceGulasz z kurczaka z migdałamiNuggets z kurczaka