Wykonanie
Kurczak z
brukselką w sosie
kokosowym …Przepis ten powstał bardzo spontanicznie, bo miałam ochotę na azjatycką kuchnię, a w lodówce nie za duży wybór. Wertując po azjatyckich blogach jakoś nie natrafiłam na
brukselkę, więc zdecydowałam się sama ją wypróbować tym bardziej, że już była na nią
pora. Jadło wyszło wspaniałe, jak zwykle aromatyczne no i ten piękny kolor! Szybki obiad w 30 minut.
Kurczak z
brukselką w
kokosowym sosieSkładniki: na 5-6 porcji6
piersi z kurczaka, około 800 g2
szalotki2 ząbki
czosnku300 g
brukselki1 puszka
mleka kokosowego, 400 ml½ puszki pokrojonych
pomidorów, 200 ml5 kapsułek
kardamonu1 łyżeczka nasion
kolendry1 ½ łyżeczki nasion
kminu rzymskiego1 łyżka
kurkumyszczypta
cynamonu1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka
czarnego pieprzu, grubo mielonego1 łyżka
oreganosól do smaku
olej do smażeniagarść świeżej
kolendry lub
pietruszki do posypaniaWykonanie:Upraż nasiona
kolendry i
kminu, a następnie zmiażdż w moździerzu.
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i posyp
solą, łyżeczką mieszanki
kolendry i
kminu,
oregano i oba rodzajami
pieprzu. Zrumień na patelni po obu stronach, 3 minuty po każdej. Trzymaj w cieple.Przygotuj sos.
Szalotki pokrój w kostkę, a
czosnek w talarki. Pokrój w
brukselkę również w talarki.Na rozgrzany
olej wrzuć
cebulę i
czosnek oraz resztę przypraw,
karadmon w całości. Zeszklij
cebulę, a następnie dodaj
brukselkę, podsmaż przez 5 minut. Dodaj
pomidory i
kokosowe mleka, zagotuj po czym zanurz w sosie porcje
kurczaka. Gotuj przez sos przez 10 minut. Dopraw
solą i posyp posiekaną
natką lub
kolendrą.Podaj
kurczaka z
ryżem, bulgur lub quinoa .

Polecane przepisyZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorówKrokiety z farszem z
kurczaka i
suszonych grzybówKurczak w pistacjowej panierceGulasz z
kurczaka z
migdałamiNuggets z
kurczaka