Wykonanie


Ostatnio w mojej kuchni pojawiła sie
ciecierzyca czyli
groch włoski który w 25% składa się z
białka a także jest bogaty w fosfor, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Przepis pochodzi z biedronkowej gazety"Smaki życia".Składniki300g
cieciorki1 łyżka startej
skórki z cytryny3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
soli0.5 łyżeczki
pieprzukawałek
ostrej papryczki2 łyżki
oliwy1 puszka
pomidorów z puszki250 ml
śmietanki (u mnie mniej)
kolendra (u mnie
natka pietruszki)
Cieciorkę namoczyć na noc, ugotować do miękkości (mój patent aby nie bawić się za każdym razem w gotowanie, to gotuję jednorazowo całą paczkę, odcedzam i zamrażam, kiedy potrzebuję to nie muszę za każdym razem jej gotować). W moździerzu utrzeć
czosnek,
pieprz,
skórkę z cytryny,
kminek,
sól,
imbir i
paprykę. Powstanie aromatyczna pasta, którą wrzucamy na rozgrzaną
oliwę po chwili dodając
pomidory i smażąc razem 4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie wlać
śmietankę i po chwili dołożyć
cieciorkę aby składniki połączyły się. Psypać
kolendrą lub
natką.