ßßß Cookit - przepis na ciecierzyca na ostro

ciecierzyca na ostro

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w mojej kuchni pojawiła sie ciecierzyca czyli groch włoski który w 25% składa się z białka a także jest bogaty w fosfor, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Przepis pochodzi z biedronkowej gazety"Smaki życia".
Składniki
300g cieciorki
1 łyżka startej skórki z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
kawałek ostrej papryczki
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów z puszki
250 ml śmietanki (u mnie mniej)
kolendra (u mnie natka pietruszki)
Cieciorkę namoczyć na noc, ugotować do miękkości (mój patent aby nie bawić się za każdym razem w gotowanie, to gotuję jednorazowo całą paczkę, odcedzam i zamrażam, kiedy potrzebuję to nie muszę za każdym razem jej gotować). W moździerzu utrzeć czosnek, pieprz, skórkę z cytryny, kminek, sól, imbir i paprykę. Powstanie aromatyczna pasta, którą wrzucamy na rozgrzaną oliwę po chwili dodając pomidory i smażąc razem 4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i po chwili dołożyć cieciorkę aby składniki połączyły się. Psypać kolendrą lub natką.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/01/ciecierzyca-na-ostro.html