Wykonanie
Pyszna i rozgrzewająca, a jaka łatwa i szybka w przygotowaniu. Po jej spożyciu miałem wrażenie, że znajduję się na plaży, pod
kokosową palmą :-)
Potem kokos spadł, obudziłem się i zobaczyłem pluchę za oknem :-( Na szczęście miałem jeszcze chochelkę na dokładkę... Po prostu - zupa z
czerwonej soczewicy z
mlekiem kokosowym.
Składniki (4 porcje):150 g
czerwonej soczewicy1
cebula1 łyżeczka
mieszanki przypraw curry1/2
papryczki chilli, pozbawionej nasion i drobno posiekanej1 łyżeczka świeżo startego
imbiru1 duża
czerwona papryka (pokrojona w kostkę)1 l
bulionu drobiowego1 puszka
mleka kokosowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanej
natki kolendry (najlepiej świeżej)
sól,
pieprz - do smaku
oliwa do smażeniaW garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekaną
cebulę,
imbir,
papryczkę chilli i
curry. Dusić do zeszklenia
cebuli.. Dodać
czerwoną paprykę, a po minucie
soczewicę. Mieszając dusić 3 minuty. Podlać litrem
bulionu i zagotować. Po zagotowaniu dolać
mleko kokosowe. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez czas podany na opakowaniu
soczewicy (u mnie 10 minut). Doprawić
sokiem z cytryny,
kolendrą,
solą i
pieprzem. Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku