ßßß
Przepis na marynowany kurczak na patyku z polentąSkładniki:800 g piersi z kurczaka1 mały por, pokrojony w krążki2 ząbki czosnku1 łyżeczka płatków chili1 łyżka posiekanego świeżego imbiru2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki100 ml oliwysól i pieprz do smaku2 czerwone cebule
Wszystkie składniki na marynatę oprócz czerwonej cebuli wymieszaj. Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą. Marynuj kurczaka najmniej przez godzinę lub przez noc. Nabij kurczaka na przemian z cebulą na drewniane patyczki, namoczone w wodzie. Grilluj około 3 minut na grillu lub patelni grillowej.Zapiekana polenta z salami175 ml polenty750 ml wody, lekko osolonej150 g salami, u mnie z papryką1 cebula1 łyżka oleju50 g masła4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki200 g ostrego sera pokrojonego w kostkę, u mnie cheddar100 ml startego parmezanu + 2 łyżki do posypania
Zagotuj wodę i mieszając wsypuj powoli polentę. Gotuj polentę przez około 5 minut, aż masa będzie dosyć gęsta. Dodaj masło i wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę salami i smaż przez chwilę. Dodaj cebulę i salami do polenty, wymieszaj, a następnie dodaj parmezan i cheddar. Wymieszaj dokładnie i przełóż polentę do formy. Zapiecz w piekarniku (grill) przez 15 minut. Odstaw na 10 minut do stężenia.Polecane przepisyKurczak marynowany w tandoori z grilaChleb kukurydzianyWłoska polenta zamiast ryżu lub ziemniakówPyszna marynata do kurczakaGrillowany kurczak po meksykańsku