ßßß
Kurczak na patyku z kalafiorowym ryżemSkładniki: na 5 porcjiKurczak marynowany w chili800 g piersi z kurczaka100 ml sosu chili3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki oliwy¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiegosól do smaku1 kalafior3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnku1 cebula2 łyżki olejuDodatkowopomidory koktajlowe różnego rodzajuWykonanie:Piersi z kurczaka podziel na małe podłużne kawałki. W misce wymieszaj sos chili z czosnkiem, oliwą i przyprawami i dodaj kurczaka. Wymieszaj i odstaw w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Drewniane patyczki namocz w wodzie.Zetrzyj kalafior i czosnek na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj teraz kalafior z czosnkiem oraz pietruszkę.Smaż kalafiorowy ryż, aż kalafior zmięknie, ale wciąż będzie jędrny. Dopraw solą i pieprzem.Kawałki kurczaka nabij na drewniane szpikulce i ugrilluj na grillu bądź grillowej patelni. Tak samo postąp z koktajlowymi pomidorkami.
Polecane przepisyProsty przepis na kurczak tikka masalaKurczak marynowany w tandoori z grilaSzybkie roladki z kurczakaNiedzielny obiadGrillowany kurczak po meksykańsku