Wykonanie
Danie proste, smaczne i nieźle pikantne. Mizeria na tym talerzu nie pojawiła się przypadkowo zawarte w
śmietanie związki to jedyny ratunek na kapsaicynę zawartą w papryczkach. Lecz swoją
drogą powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu pikantniejsze danie to pozytywnie wpływa na działanie naszej tarczycy i całej reszty.Składniki:podwójna
pierś kurczaka1
cebula1 większy ząbek
czosnku3-4 łyżki
oliwyprzecier z
papryczek chilli ( w Kauflandzie za niecałe 6zł )puszka krojonych
pomidorówDo podania potrzebne jeszcze ziemniaczki,
ogórek i
śmietana zagęszczana 18%,
sól,
pieprz do smaku.Przygotowanie :
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na patelni
oliwę, smażę mieszając co chwilę aż do pierwszych oznak zarumienienia, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę i starty ząbek
czosnku. Chwilę smażę i dodaję 1 łyżkę stołową przecieru z
chilli, całość smażę aż
cebulka się zeszkli a
kurczak dostanie swojej kruchości. Dodaję całą puszkę krojonych
pomidorów, gotuję aż do pełnego zredukowania ( na dużym ogniu to nie więcej niż 10 minut ).Gotowe, przekładam na talerz obok ziemniaczków i mizerii i od razu podaję.Jak wspomniałem na początku, mizeria to nie przypadek.
Produkty mleczne neutralizują w znacznym stopniu ostrość papryczek a ten przecier który Wam polecam naprawdę ma moc.