ßßß

Składniki:RyżCebulaKawałek dyniSól, pieprz,Imbir (opcjonalnie)2 ząbki czosnkuPiersi z kurczakaKilka pieczarekKostka warzywnaOliwa lub olejWykonanie:Cebulę pokroić w kosteczkę.Dynię obrać, pokroić w dużą kostkęPiersi z kurczaka pokroić w kostkę.Pieczarki jeśli małe kroimy na pół , większe na ćwiartki.Kostkę warzywną rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Na dużej głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, chwilę dusimy do złotego koloru. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki świeży czosnek.Dodajemy pokrojoną dynię, podlewamy warzywnym bulionem, na bardzo małym ogniu dusimy do momentu miękkości dyni (najlepiej by była pół twarda aby się za bardzo nie rozmiękła) Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki ( one szybko robią się miękkie)Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy dodać startego świeżego imbiru lub w proszku.W czasie duszenia dyni, na oddzielnej patelni smażymy na oliwie pokrojone w kostkę piersi kurczaka, które doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy usmażonego kurczaka do woka z dynią, mieszamy, chwilę dusimy jeszcze razem by smaki się połączyły.
SmacznegoAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Sałatka z tuńczykiem i warzywamiChłodnik z pomidorów >