Wykonanie
<
Sałatka z
tuńczykiem i warzywamiChłodnik z
pomidorów >Potrawka z dyni i
kurczakaSkładniki:
RyżCebulaKawałek dyni
Sól,
pieprz,
Imbir (opcjonalnie)2 ząbki
czosnkuPiersi z kurczakaKilka
pieczarekKostka warzywna
Oliwa lub
olejWykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Dynię obrać, pokroić w dużą kostkę
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
Pieczarki jeśli małe kroimy na pół , większe na ćwiartki.Kostkę warzywną rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Na dużej głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę, chwilę dusimy do złotego koloru. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki świeży
czosnek.Dodajemy pokrojoną
dynię, podlewamy
warzywnym bulionem, na bardzo małym ogniu dusimy do momentu miękkości dyni (najlepiej by była pół twarda aby się za bardzo nie rozmiękła) Pod koniec duszenia dodajemy
pieczarki ( one szybko robią się miękkie)Doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli lubimy możemy dodać startego świeżego
imbiru lub w proszku.W czasie duszenia dyni, na oddzielnej patelni smażymy na
oliwie pokrojone w kostkę
piersi kurczaka, które doprawiamy
solą i
pieprzem.Dodajemy usmażonego
kurczaka do woka z
dynią, mieszamy, chwilę dusimy jeszcze razem by smaki się połączyły.
SmacznegoAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Sałatka z
tuńczykiem i warzywamiChłodnik z
pomidorów >