ßßß
Po wielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę.Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania.Szperając w necie natrafiłam na taki przepis . Co prawda nie zapiekanka, ale łatwo się dało na takie danie przerobić. Przepis trochę zmodyfikowałam.Składniki na 3 osoby:* 150-200 g makaronu pełnoziarnistego - dałam penne* 500 g piersi z kurczaka* 2 ząbki czosnku* łyżka oleju lub oliwy* przyprawa do kurczaka* cebulka świeża pachnąca wiosną;)Sos pomidorowy:* pomidory - ja dałam puszkę - 400 g bez skórki, pokrojone* 2 cebule posiekane drobno* ząbek czosnku* sól, pieprz* łyżka oleju* 3 łyżki serka mascarpone - ok. 100gKurczaka pokroiłam w kosteczkę, włożyłam do miski, zalałam marynatą składającą się z : 2 ząbków wyciśniętego czosnku, łyżki oleju, ziołowej przyprawy do kurczaka. Umieściłam w lodówce na kilka godzin.Przygotowując danie nastawiłam najpierw piekarnik na 200 *C i wodę na makaron, który gotowałam 5 min.Kurczaka wrzuciłam na rozgrzany olej, smażyłam kilka minut z każdej strony do zrumienienia. W międzyczasie przygotowałam sos. Zeszkliłam na łyżce oleju cebulę z czosnkiem, dodałam pomidory, przyprawiłam i chwilę gotowałam na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodałam mascarpone i dobrze wymieszałam.Na dno naczynia żaroodpornego włożyłam makaron, na to warstwę kurczaka posypaną cebulką, a na wierzch sos.Do piekarnika na 20 minut, a potem na stół i... uczta:)Danie baaardzo smaczne, warte wypróbowania; mascarpone rzeczywiście czyni sos aksamitnym, będę go stosować nie tylko do słodkości:)I wbrew pozorom, jest to szybkie danie do przygotowania, mimo, że kilka czynności trzeba zrobić. Ale krótko i jednocześnie;)Polecam:)Komentarze