Wykonanie
Szybkie danie jednogarnkowe.
Bardzo pikantne i aromatyczne. Małokaloryczne, ale sycące. Można użyć jednego koloru
papryki. Ja akurat chciałam wykorzystać resztki, które miałam w lodówce.Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
pierś z kurczaka, 2 pojedynczeciepła
woda, 500-600 ml
ryż, 150 gram
marchewka, 1 sztuka
papryka w 3 kolorach, po 1/3 z każdego koloru
natka pietruszki, 1/2 pęczka
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
chili w proszku,
curryolej do smażeniaSposób przygotowania1.
Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zarumienić w woku lub dużym rondlu. Dodać pokrojone w paseczki
piersi z kurczaka. Przyprawić. Smażyć aż
mięso się zetnie.2. Zalać
wodą. Wsypać
ryż. Gotować około 10 min, po czym dorzucić pokrojoną w słupki
marchewkę. Gotować jeszcze 5 minut.
Paprykę pokroić w paseczki i dodać do reszty składników. Gotować aż
ryż i
marchewka będą miękkie, a
woda się zredukuje. Na koniec wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i ponownie przyprawić.