Wykonanie
Choć sosy ze
śmietaną są dość ciężkie,to jednak raz na jakiś czas lubię je jako "zaprawa"do
mięsa.Dodatek
śliwek oraz
garam masala sprawia,że sos nabiera aromatu.Spróbujcie,bo choć jest lato i raczej sięga się po lekkie potrawy,to na chłodniejsze dni taki przepis na pewno się przyda:)
3 średnie pojedyncze
piersi z kurczaka10 dkg suszonych
śliwek1
cebula1
chili2 ząbki
czosnkugaram masala - u mnie domowa klik
sól i
pieprzsłodka paprykanatka pietruszki250 - 300 ml
śmietanyolej do smażenia1 szkl.
wodyNa rozgrzanym
oleju smażę
kurczaka pokrojonego w kostkę,dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę,
czosnek i
chili,
przyprawy do smaku i chwilę razem smażę,następnie dolewam
wodę i dodaję
śliwki.Duszę przez chwilę,pod koniec dolewam
śmietanę i dosypuję posiekaną
natkę pietruszki i trzymam na małym ogniu,aż sos nieco zgęstnieje.Smacznego!!!