Wykonanie
Jak wykorzystać resztki
ziemniakówNie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się zawsze coś wymyśleć aby wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Resztki
ziemniaków można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Z ugotowanych
ziemniaków można zrobić kopytka, placki na ostro czy wykorzystać do Shepherd`s pie . Tak, kochane pyry nigdy nam się nie znudzą!Moje ziemniaczane resztki wykorzystałam do quiche. Przygotowałam je z dodatkiem
boczku,
czosnku i
pora. Quiche to nic innego jak wytrawna
tarta, która zawiera jakiś rodzaj
mięsa czy warzywa, zrobiona z kruchego ciasta i zalana masą jajeczno
śmietanową. Danie wywodzące się z Francji, gdzie najbardziej znane quiche Lorraine już prezentowałam na blogu. Quiche z
boczkiem i
szpinakiem to kolejna ulubiona
tarta na wytrawnie.

Składniki:Kruche ciasto180 g
pszennej mąki130 g zimnego
masła2 łyżki zimnej
wody½ łyżeczki
soliNadzienie200 g
boczku4 ugotowane
ziemniaki15 cm
pora pokrojonego w cienkie plasterki1 duży ząbek
czosnku½ łyżeczki
papryki w proszku½ łyżeczki
płatków chiliszczypta
pieprzu1 łyżka
oleju do smażenia4 duże
jajka300 ml
śmietanki, u mnie 30%50 g
sera cheddar lub innego
ostrego sera
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz palcami
mąkę z
masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodaj zimną
wodę i połącz z
ciastem. Nie zagniataj. Wyłóż foremkę z ruchomym dnem
ciastem po brzegi, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzoną formę wyjmij z lodówki. Brzegi
owiń aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to obniżeniu brzegu podczas pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.W
między czasie pokrój
ziemniaki w kostkę,
czosnek w plasterki. Podsmaż na
oleju posypując
przyprawami. Dodaj
por i smaż przez chwilę, aż
por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmaż
boczek w plastrach i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj
boczek z
ziemniakami i
porę i wyłóż na podpieczony spód do tarty.
Jajka roztrzep ze
śmietaną za pomocą trzepaczki, lekko
posól. Posyp nadzienie utartym na grubych oczkach
cheddar i równomiernie polej masą jajeczno
śmietanową. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez około 25 minut. Upieczone quiche wyjmij z piekarniku i ostudź przez 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z
pomidorami czy
zieloną sałatą.Polecane przepisy
Tarta hamburgerowa
Tarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiSzybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseKopytka z
groszkowym pesto,
boczkiem i
parmezanem