ßßß
Składniki:Kruche ciasto180 g pszennej mąki130 g zimnego masła2 łyżki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie200 g boczku4 ugotowane ziemniaki15 cm pora pokrojonego w cienkie plasterki1 duży ząbek czosnku½ łyżeczki papryki w proszku½ łyżeczki płatków chiliszczypta pieprzu1 łyżka oleju do smażenia4 duże jajka300 ml śmietanki, u mnie 30%50 g sera cheddar lub innego ostrego sera
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz palcami mąkę z masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodaj zimną wodę i połącz z ciastem. Nie zagniataj. Wyłóż foremkę z ruchomym dnem ciastem po brzegi, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzoną formę wyjmij z lodówki. Brzegi owiń aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to obniżeniu brzegu podczas pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.W między czasie pokrój ziemniaki w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmaż na oleju posypując przyprawami. Dodaj por i smaż przez chwilę, aż por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmaż boczek w plastrach i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj boczek z ziemniakami i porę i wyłóż na podpieczony spód do tarty.Jajka roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki, lekko posól. Posyp nadzienie utartym na grubych oczkach cheddar i równomiernie polej masą jajeczno śmietanową. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez około 25 minut. Upieczone quiche wyjmij z piekarniku i ostudź przez 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z pomidorami czy zieloną sałatą.Polecane przepisyTarta hamburgerowaTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiSzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseKopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanem