Wykonanie
…nie, nie żartuję!
Tarta hamburgerowa naprawdę smakuje jak przyzwoity hamburger. Cała tajemnica leży w smaku. Sos grillowy,
sos worcestershire,
ketchup i francuska
musztarda wymieszane z mieloną
wołowiną to dzisiejsze nadzienie do mojej wytrawnej tarty, która pachnie i smakuje jak hamburger. Moje dzieci były zachwycone!Bardzo lubię tartę nadzianą mielonym
mięsem.
Tarta hamburgerowa trochę ją przypomina, ale w smaku jest zupełnie inna…
Tarta hamburgerowaSkładniki:spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm180 g
mąki130 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę2 łyżki zimnej
wody½ łyżeczki
soliNadzienie do tarty500 g mielonej
wołowiny120 g
wędzonego boczku1
cebula1 duży ząbek
czosnku2 łyżki posiekanego
szczypiorku3 łyżki
ketchupu1 łyżeczka francuskiej
musztardy3 łyżki grillowego sosu, u mnie amerykański
sos barbecue BBQ2 łyżeczki
sosu worcestershire1 łyżka
oleju250 g
sera cheddar, utartego1
jajko4 łyżki
mlekaWykonanie:Z podanych składników zarób ciasto. Zagniataj tylko do połączenia składników.
Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na okrągły placek , który wypełni okrągłą formę o średnicy 26 cm. Podeprzyj i przykryj brzegi
spodu aluminiową folią. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.W
między czasie przygotuj nadzienie. Pokrój
cebulę i
czosnek w kostkę i podsmaż na
oleju wraz z
wołowiną. Na osobnej patelni usmaż pokrojony w kostkę
boczek. Dodaj do
cebuli i
wołowiny. Następnie dodaj
szczypiorek, oba sosy,
ketchup,
musztardę oraz
sól i
pieprz do smaku. Wymieszaj.Zdejmij paski folii i wyłóż nadzienie na spód. Utrzyj
cheddar, wymieszaj z
jajkiem i
mlekiem i przykryj nim nadzienie. Piecz tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.

Polecane przepisyJak wykorzystać resztki
ziemniakówTarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiSzybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseQuiche z
boczkiem i
szpinakiemSerowa
tarta z
boczkiem quiche lorraine