ßßß
Tarta hamburgerowaSkładniki:spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm180 g mąki130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę2 łyżki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie do tarty500 g mielonej wołowiny120 g wędzonego boczku1 cebula1 duży ząbek czosnku2 łyżki posiekanego szczypiorku3 łyżki ketchupu1 łyżeczka francuskiej musztardy3 łyżki grillowego sosu, u mnie amerykański sos barbecue BBQ2 łyżeczki sosu worcestershire1 łyżka oleju250 g sera cheddar, utartego1 jajko4 łyżki mlekaWykonanie:Z podanych składników zarób ciasto. Zagniataj tylko do połączenia składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na okrągły placek , który wypełni okrągłą formę o średnicy 26 cm. Podeprzyj i przykryj brzegi spodu aluminiową folią. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.W między czasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i podsmaż na oleju wraz z wołowiną. Na osobnej patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj do cebuli i wołowiny. Następnie dodaj szczypiorek, oba sosy, ketchup, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.Zdejmij paski folii i wyłóż nadzienie na spód. Utrzyj cheddar, wymieszaj z jajkiem i mlekiem i przykryj nim nadzienie. Piecz tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Polecane przepisyJak wykorzystać resztki ziemniakówTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiSzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseQuiche z boczkiem i szpinakiemSerowa tarta z boczkiem quiche lorraine