Wykonanie
Składniki na naleśniki:5
jajek1 szklanka
mleka3/4 szklanki
wody5 listków
bazylii - drobno posiekanej1 pełna szklanka
mąki2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliSkładniki na farsz:500 g
pieczarek1 duża
cebula1/2 łyżki
masła300-400 g
fasolki szparagowej5
ziemniaków1 pęczek młodego
szczypiorku3 różyczki
brokuła1
jajko2 łyżka
masłaSkładniki na sos:250 ml
śmietanki 30%2 ząbki
czosnku10 plasterków
sera goudaPrzygotowanie naleśników:Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy.Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy
cebulę. Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy
pieczarki z
cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do sitka by pozbyć się zbędnej
wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i
pieprzymy.
Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z
brokułami,
szczypiorkiem,
masłem i
jajkiem, delikatnie
pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa.Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno
pieczarki i
fasolka. Zawijamy.Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy
śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki
serem, obsypujemy posiekanym
czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut.








Smacznego !!!!