ßßß
Potrzebne będą (na ok. 5 porcji):- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka masła- 1 cebula pokrojona drobno- 2-3 ząbki czosnku rozdrobnione w prasce- 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę- 500g brokułów świeżych lub mrożonych- sól i pieprz- przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie- 1 litr wody- 200 ml słodkiej śmietany 30%- wędzona papryka w proszku- starty twardy ser- opcjonalnie jajka ugotowane na twardoSposób wykonania:1) Na dnie garnka rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę z czosnkiem do momentu, gdy zacznie bardzo lekko się rumienić.2) Dodajemy ziemniaki oraz brokuły, jeśli świeże to pokrojone na mniejsze części, lub mrożone z paczki.3) Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, po czym przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).4) Na samym końcu dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz.5) Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na krem.6) Przed podaniem jeszcze raz zagotowujemy by była gorąca, a indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną papryką, tartym serem i świeżo mielonym pieprzem. Można podać z jajkiem na twardo.Smacznego =)Agnieszka