Wykonanie
Cześć =) Brokułowa zupa-krem może stanowić elegancką, choć prostą, przystawkę, lub być samoistnym posiłkiem, jeśli dodamy do niej
jajko i więcej
sera =)

Potrzebne będą (na ok. 5 porcji):- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
masła- 1
cebula pokrojona drobno- 2-3 ząbki
czosnku rozdrobnione w prasce- 2
ziemniaki pokrojone w małą kostkę- 500g
brokułów świeżych lub mrożonych-
sól i
pieprz-
przyprawy:
tymianek,
gałka muszkatołowa,
ziele angielskie- 1 litr
wody- 200 ml słodkiej
śmietany 30%- wędzona
papryka w proszku- starty twardy
ser- opcjonalnie
jajka ugotowane na twardoSposób wykonania:1) Na dnie garnka rozgrzewamy tłuszcz i szklimy
cebulę z
czosnkiem do momentu, gdy zacznie bardzo lekko się rumienić.2) Dodajemy
ziemniaki oraz
brokuły, jeśli świeże to pokrojone na mniejsze części, lub mrożone z paczki.3) Dodajemy
przyprawy i zalewamy
wodą, po czym przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).4) Na samym końcu dodajemy
śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz.5) Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na krem.6) Przed podaniem jeszcze raz zagotowujemy by była gorąca, a indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną
papryką, tartym
serem i świeżo mielonym
pieprzem. Można podać z
jajkiem na twardo.Smacznego =)Agnieszka