Wykonanie
Zapraszam na przepis na knedle. Domowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z
mięsa rosołowego. Czasami była to
wołowina ale również i
kurczak. Gotowany
kurczak to praktycznie dwa obiady.
Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast
mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety, ravioli,pierogi lub knedle .Obiad z
kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego
kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z
kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję. Rosół ugotowany z całego
kurczaka jest pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Poza tym zawiera minerały, które wytrącają się z kości podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu.
Ugotowany
kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych
ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle.
Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić.
Kurczak świetnie pasuje z
brokułami i
porem. Bardzo lubię dodawać warzywa do
mięsnego farszu.Knedle uwielbiam, ale żeby były smaczne trzeba je dobrze przyrządzić. Polecam mój przepis na knedle. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym. Knedle z mięsnym farszem to obiad na dwa dni. Knedle są bardzo pożywne zwłaszcza te podane z
grzybowym sosem.
Przepis na knedle24 sztukiSkładniki:600 g ugotowanych
ziemniaków150 g
pszennej mąki1
jajko400 g ugotowanego
kurczaka200 g
brokułów10 cm
pora1 łyżeczka
masłasól i
pieprz do smakuSos z
kurek350 g
kurek1
szalotka1 łyżka świeżego
tymianku2 łyżki
masła400 ml
śmietankisól i
pieprz do smaku
Przygotuj farsz.
Mięso z kurczaka pokrój drobno nożem lub rozdrobnij w malakserze wraz z
brokułami. Na patelni rozpuść
masło i zeszklij pokrojony w cienkie plasterki
por. Dodaj
por do reszty składników. Dopraw farsz
solą,
pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zmielone
ziemniaki,
mąkę i
jajko zagnieć na delikatne ciasto. Podziel ciasto na 24 kawałki. Z każdego formuj mały placuszek, na środku połóż łyżkę nadzienia i zlep. Następnie kręć kulki. Zagotuj
wodę z
solą w dużym garnku. Wrzucaj knedle do gotującej się
wody i gotuj około 2 minut, aż knedle wypłyną na powierzchnię. Wyławiaj knedle za pomocą łyżki cedzakowej.Polecam knedle z sosem
kurkowym. Rozpuść
masło na patelni. Dodaj
szalotkę pokrojoną w kostkę. Smaż aż
cebula się zeszkli, po czym dodaj oczyszczone
grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, aby
grzyby szybko straciły
wodę. Wlej
śmietanę, przypraw sos
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gotuj sos do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podaj knedle polane sosem. Smacznego!