Wykonanie
Prosty obiad grzybiarza 😉 Udało mi się dzisiaj zebrać ładną porcję
kurek , więc
pora coś z nich przygotować . Fajnym dodatkiem będą pałeczki z
kurczaka w ziołach , pieczone w woreczku foliowym..
zero wysiłku ,a efekt znakomity i jaki pachnący… 😉
Składniki na 3 osoby :6 pałek z
kurczaka 1 łyżeczka
tymianku , po pół łyżeczki
majeranku i cząbru pół łyżeczki
cukru ,
sól do smaku ,
pieprz ziołowy wg.uznania ( ja
daję pół łyżeczki ) 1 woreczek do pieczenia, 20 ml
oleju do marynaty na sos z
kurek300 g świeżych
kurek 2
szalotki ( małe ) 1 łyżka
masła 200 ml słodkiej
śmietanki 18 % 1 płaska łyżeczka
mąki do zagęszczenia sosu 1 mały ząbek
czosnku ,
sól ,
pieprz do smaku
Pałki z
kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka do pieczenia .
Przyprawy( cząber,
tymianek,
majeranek i
pieprz ziołowy ) mieszamy w kubeczku razem z
solą i
cukrem , a następnie wsypujemy do woreczka z
kurczakiem , dolewamy
olej i zawiązujemy worek . Na koniec energicznie potrząsamy woreczkiem ,żeby
przyprawy dokładnie pokryły
mięso . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C na około 30-45 minut . W
miedzy czasie oczyszczamy i płukamy
kurki , kroimy w pasy .
Szalotkę siekamy drobniutko , i podsmażamy na
maśle , dokładamy
kurki,
czosnek i smażymy dusząc około 10 minut . Po tym czasie dolewamy
śmietankę z rozrobioną łyżką
mąki i zagęszczamy nasz sos, doprawiamy
solą i
pieprzem -gotowy . Wykładamy na talerze i podajemy np do ziemniaczków 😉 Smacznego !